zločini protiv čovječnosti

U Njemačkoj prvi proces Asadovom režimu, sirijski mučitelji pred sudom

23.04.2020 u 13:17

Bionic
Reading

U njemačkom Koblenzu u četvrtak je započeo proces protiv dvojce Sirijaca koji su optuženi za mučenje zatvorenika u sirijskim zatvorima, što je ujedno i prvi proces za zločine protiv čovječnosti pripadnicima režima sirijskog predsjednika Bašara al Asada

'Ovo je prvi proces na svijetu protiv članova Asadovog režima kojima se sudi zbog zločina prema čovječnosti', stoji u priopćenju Glavnog državnog odvjetništva povodom početka suđenja.

Optuženog Anvara R. (57) optužnica tereti za zločin protiv čovječnosti, konkretnije ubojstvo u 58 slučajeva, silovanje i seksualnu prinudu, a Ejada A. (43) za sudjelovanje u zločinu protiv čovječnosti. Djela zbog kojih se obojica nalaze pred sudom su počinjena 2011. i 2012. godine.

Anvar R. je u zatvoru Sirijske tajne službe u Damasku obnašao vodeće funkcije i optužnica ga smatra odgovornim za mučanja u 'najmanje 4.000 slučajeva', od čega je najmanje 58 osoba umrlo.

Obojica su uhićena početkom prošle godine u Njemačkoj, nakon što su ih na ulici prepoznali bivši zatočenici zatvora. Obojica su u Njemačku prije nekoliko godina stigli kao izbjeglice.

Njemačka podružnica organizacije za zaštitu ljudskih prava Amnesty International pozdravila je početak suđenja.

'Ovaj povijesni proces je prekretnica u borbi protiv nekažnjavanja najtežih povreda ljudskih prava u Siriji', stoji u priopćenju.