slučaj male madine

Sindikat policije o presudi Europskog suda: To je neprihvatljivo i ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca

19.11.2021 u 18:17

Bionic
Reading

Sindikat policije Hrvatske (SPH) izrazio je u petak vezano za presudu europskog suda podršku graničim policajcima, ustvrdivši da policija odgovorno štiti granicu i stanovnike te da ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca

Podršku pripadnicima granične policije, policijskim službenicama i službenicima sindikat je dao nakon presude Europskog suda za ljudska prava u slučaju stradavanja šestogodišnje migrantice Madine Hosseini, izjava pučke pravobraniteljice i udruga za ljudska prava.

"Policija odgovorno štiti granicu i sve stanovnike Republike Hrvatske, usprkos teškim uvjetima i stotinama osoba koje ilegalno i bez dokumenata žele prijeći na hrvatski teritorij", naveo je sindikat.

SPH smatra kako je do dovršetka iščitavanja presude i upotrebe pravnih lijekova nedopustivo insinuirati da policija postupa iznad zakona, a istovremeno opravdavati ilegalne prelaske granice, mimo graničnih prijelaza i bez nužnih dokumenata. Hrvatska policija je, poručuju iz sindikata u više navrata dokazala kako pomaže ilegalnim migrantima i spašava ih od opasnosti u kojima se nađu pri pokušaju prelaska kroz neprohodne terene, u teškim vremenskim uvjetima.

"Također, tvrdi se da je Republika Hrvatska uzimala u obzir pojedinačne slučajeve članova obitelji, na koje se odnosi presuda, a istovremeno se cijelu policiju kroz izjave za medije optužuje za nasilje i zataškavanje nasilja. To je neprihvatljivo i ne postoji kolektivna odgovornost za potencijalne pogreške pojedinaca", priopćio je sindikat.

U priopćenju su naveli kako se nadaju da će pripadnici granične policije, policijske službenice i službenici u narednom razdoblju dobiti bolju opremu kako bi i sami bili zaštićeniji u obavljanju svog posla i kvalitetnije štitili granicu Republike Hrvatske i EU, što im je posao, kao i da će se ulagati više sredstava za zaštitu granice te da će Europska unija preuzeti veću odgovornost u sprječavanju stvaranja migrantskih valova u zemljama u kojima nastaju.

Europski sud za ljudska prava utvrdio je u četvrtak odgovornost Hrvatske za povrede ljudskih prava u slučaju pogibije šestogodišnje migrantice Madine Hosseini, koja je u studenom 2017. poginula u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici pošto su, navodno njezinoj obitelji hrvatske vlasti uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz prugu.

Sud je zaključio da je istraga o smrti afganistanske djevojčice bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova.