neučinkovita istraga

Europski sud odmjerio; Hrvatska mora platiti 40 tisuća eura odštete obitelji djevojčice iz Afganistana koja je poginula u naletu vlaka

  • Autor: I. Ba./Hina
  • Zadnja izmjena 18.11.2021 16:05
  • Objavljeno 18.11.2021 u 14:00
Željeznička pruga

Željeznička pruga

Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Europski sud za ljudska prava (ECHR) objavio je u četvrtak da je istraga o smrti afganistanske djevojčice koja je poginula u naletu vlaka na hrvatskoj-srpskoj granici bila neučinkovita i odredio da Hrvatska njezinoj obitelji mora platiti 40.000 eura odštete i 16.700 eura sudskih troškova

Šestogodišnja afganistanska djevojčica Madine Hosseini poginula je u studenom 2017. u naletu vlaka na hrvatsko-srpskoj granici nakon što su njezinoj obitelji hrvatske vlasti navodno uskratile mogućnost da zatraži azil i naredile im da se vrate u Srbiju kretanjem uz željezničku prugu.

Madine je sa svojom obitelji bila u skupini migranata koji su s područja srpske općine Šid pokušavali ući na teritorij Hrvatske.

ECHR je utvrdio da je u tom slučaju bilo nekoliko povreda Europske konvencije o ljudskim pravima.

Sud je utvrdio da je "istraga smrti djevojčice bila neučinkovita, da su djeca podnositelja tijekom zadržavanja trpjela loš tretman i da se odluke oko zadržavanja podnositelja nisu temeljito rješavale".

Sud također drži da su "neki podnositelji zahtjeva kolektivno protjerani iz Hrvatske, a da je država ometala učinkovito ostvarivanje prava podnositelja na individualan zahtjev, ograničavajući, između ostalog, pristup odvjetniku".

Hrvatsku je sudu u Strasbourgu tužila obitelj Madine Hassiny. ECHR je presudio da Hrvatska obitelji mora isplatiti 40.000 eura odštete i nadoknaditi 16.700 eura sudskih troškova.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!