pučka pravobraniteljica

Šimonović Einwalter o slučaju male Madine: Institucije povrijedile niz prava, potrebna učinkovita istraga

05.04.2022 u 20:28

Bionic
Reading

Pučka pravobraniteljica Tena Šimonović Einwalter ocijenila je da je presudom Europskog suda za ljudska prava utvrđeno da su u slučaju Madine Hosseini institucije Republike Hrvatske povrijedile niz prava iz Europske konvencije, te da je potrebna učinkovita istraga

Presuda je iznimno važna za Hrvatsku. Ono što sada znamo da neće Veliko vijeće odlučivati, dakle da je presuda postala konačna”, istaknula je Šimonović Einwalter u izjavi za RTL Danas komentirajući odluku Europskog suda za ljudska prava (ELJSP) koji je odbio zahtjev Hrvatske za preispitivanjem prvostupanjske presude u slučaju tragične smrti 6-godišnje Afganistanke Madine Hosseini.

Istaknula je da je Europski sud utvrdio povredu niza članaka i konvencijskih prava iz Europske konvencije za ljudska prava u postupanju institucija Republike Hrvatske. Radi se o pravu na život, pitanju učinkovite istrage, kolektivnog protjerivanja u odnosu na konkretnu obitelj, pitanje pristupa odvjetnici i pitanje detencije djece koja su predugo držana u detenciji te pitanje duljine trajanja postupka traženja azila, nabrojala je Šimonović Einwalter.

Istaknula je da je sada bitno donijeti izvršenja odluke.

“Sada, najdulje u roku od šest mjeseci, treba biti izrađen akcijski plan za izvršenje ove sudske odluke. To je na Uredu zastupnice RH pred Europskim sudom za ljudska prava, između ostaloga, i cijeli niz dionika, sudjeluju u savjetu koji, između ostaloga, daje mišljenje i prijedloge”, istaknula je pravobraniteljica.

Poručila je i da bi se, s obzirom na to da je sud utvrdio kako nije napravljena učinkovita istraga o cijelom slučaju, ona sada trebala provesti.

“Sud je vrlo jasno rekao da u ovom konkretnom slučaju nije provedena učinkovita istraga. To sada znači da nadležne državne institucije trebaju provesti učinkovitu istragu, i u toj istrazi treba naći i odgovornog”, poručila je.