PUTIN KAO SPOLNI VIRUS

Sibirski anarhisti u zatvor zbog vrijeđanja političara?

29.08.2011 u 13:35

Bionic
Reading

Represivnom aparatu grada Barnaula u zapadnom Sibiru nije se svidjela subverzija koju su anarhisti iz grupe Avtonom.org montirali na plakat protiv spolnih bolesti

Sibirski istražitelji traže zatvorske kazne za Sergeja Sandina, Vitalija Leonova i Daniila Mališkina jer su u veljači ove godine prelijepili billboard-plakat uz stanicu javnog prijevoza.

Originalno, bila je to reklama barnaulske klinike za spolno prenosive bolesti, na kojoj su mirkoorganizmi poput gonoreje, kandide i ureaplasme prikazani u obličju čudovišta. Slogan na plakatu glasio je 'Kome treba takva družba?'.

Anarhisti su umjesto nekih nakaza prelijepili stilizirane fotografije predsjednika Dmitirja Medvedeva, premijera Vladimira Putina, komunističkog vođe Genadija Zjuganova te pojedinih lokalnih političkih lidera. U podnožju plakata ostavili su web adresu svoje organizacije.

Barnualska policija zaključila je da je riječ o političkom ekstremizmu i 'slučaju od visoke važnosti'. Upala je u stanove osumnjičenih i zaplijenila 'ekstremističku literaturu'. Prema tvrdnjama uhićenog Leonova, riječ je bila mahom o antifašističkim i anarhističkim naslovima karakterističnim za aktiviste s radikalne ljevice.

Osim toga, službeni izvori tvrde da su u stanovima nađene i maske te bejzbol palice.

Prema tvrdnjama istražitelja, osumnjičenima prijeti do sedam godina zatvora zbog huliganstva. Advokat trojice anarhista tvrdi pak kako nije čak ni dokazano da su oni autori prerade plakata. Podršku anarhistima dali su, među ostalima, članovi poznate performerske art grupe Vojna, te stručni centar za monitoring ekstremizma i ksenofobije Sova.