dvojezičnost

Šeparović poručio Penavi i Plenkoviću: Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada osigura njezino provođenje

  • Autor: V. P. P.
  • Zadnja izmjena 18.10.2019 13:54
  • Objavljeno 18.10.2019 u 12:55
Miroslav Šeparović

Miroslav Šeparović

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Gradsko vijeće Vukovara danas je objavilo zaključak u kojem stoji da se nisu stekli uvjeti za ravnopravnu upotrebu ćirilice u Vukovaru. Suprotno je to odluci Ustavnog suda koji je u srpnju ove godine odlučio da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti

Današnju odluku Gradskog vijeća Vukovara komentirao je predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović, javlja N1.

'Očekujemo da se odluka Ustavnog suda poštuje i da Vlada Republike Hrvatske osigura njezino provođenje. Sva tijela državne vlasti i lokalne i područne (regionalne) samouprave dužna su u okviru svog djelokruga provoditi odluke Ustavnog suda.

U pravilu se u predizborno vrijeme Ustavni sud suzdržava od donošenja odluka koje imaju političke posljedice.

Pričekat ćemo Odluku Gradskog vijeća Vukovara i njezino obrazloženje i onda odlučiti o daljnjem postupanju. Ustavni sud poziva na poštivanje Ustava i zakona te dijalog, međusobno uvažavanje i toleranciju te smirivanje tenzija', rekao je.

Gradonačelnik Vukovara danas je rekao kako 'nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru'.

  • +12
  • +9

Ivan Penava

Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Podsjetimo, u srpnju ove godine Ustavni sud odlučio je da se prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru moraju unaprijediti.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović tada je obrazložio odluku zbog koje će vukovarski Srbi ostvarivati veća prava na uporabu jezika i pisma, a riječ je o statutarnim odlukama grada Vukovara, među kojima su neki članci sada ukinuti. Tako je primjerice ukinuta statutarna odredba u dijelu koji se odnosi na prava srpskih vijećnika u Gradskom vijeću pa im se materijali za rad na srpskom jeziku i ćirilici moraju osigurati i na usmeni, a ne samo pismeni zahtjev kao ranije. Isto je i s dostavom prijepisa pojedinog predmeta, propisa, akta ili isprava.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!