reakcije na incident u vukovaru

Bačić: Razumijem Penavu, postoje očito frustracije neriješenim zločinima. Ne treba žuriti s nečim što sada ne može proći

18.10.2019 u 12:29

Bionic
Reading

Predsjednik saborskog kluba HDZ-a Branko Bačić komentirao je događaje na sjednici vukovarskog Gradskog vijeća na kojem je gradonačelnik Ivan Penava (HDZ) na pod bacio Statut Grada napisan ćirilicom

'Današnja tema sjednice Gradskog vijeća Vukovara bila je ozbiljna i treba joj pažljivo pristupiti.S tom temom treba pažljivo postupiti. Rečeno je da su još otvorene rane Domovinskog rata u Vukovaru, da su emocije preče i da je teško suzdržati se neodgovornih postupaka', kazao je u Saboru.

Na pitanje je li Penavin postupak onda bio neodgovoran, Bačić odgovara: 'Nisam ja to rekao. Mislim da je sjednica Vijeća trebala ići u drugom smjeru.'

'Pozivam da, kao što u Hrvatskom saboru svakodnevno raspravljamo s kolegama srpske nacionalne manjine, taj razgovor bude kontinuiran i trajan… Takva teška pitanja ne mogu se riješiti na jednoj sjednici. Potrebno je suzdržljivosti, smirenosti, ne treba produbljivati taj jaz koji je bio očit na sjednici. Pozivam da se nastavi dijalog gradonačelnika i vijećnika i da se na tragu odluke Ustavnog suda u danima koji su pred nama nastavi s razgovorom', pojasnio je.

Smatra i da je potez vukovarskog vijećnika Kolara iz redova SDSS-a, koji je Penavi dao taj statut na ćirilici, bio nepotreban. 'Sigurno taj postupak koji je prethodio bacanju nije bio u cilju smirivanja situacije', smatra Bačić.

Kaže da ćemo 'bez snošljivosti i tolerancije svjedočiti ovakvim situacijama'.

'Razumijem Penavu, postoje očito frustracije neriješenim zločinima, a razumijem i nestrpljivost članova obitelji žrtava i toga moramo svi biti svjesni. Toga moraju biti svjesni i pripadnici srpske nacionalne manjine. Ne treba žuriti s nečim što u ovom trenutku ne može proći. Moramo ići korak po korak.

  • +12
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Da bismo išli korak naprijed i mogli realizirati odluke Ustavnog suda, treba nam više razumijevanja i povjerenja', smatra. Potvrdio je da se već našao sa saborskim zastupnikom Borisom Miloševićem, ujedno predsjednikom Srpskog narodnog vijeća.

'U Zagrebu ćemo također razgovarati, a ja sam već razgovarao s Borisom Miloševićem i naš je zajednički stav da trebamo smiriti situaciju', dodao je.

Na pitanje hoće li ikada biti uvjeti za to, odgovara: 'Hoće, hoće.'

Na pitanje imaju li Penavini postupci veze s njegovom najavom kandidature za predsjednika HDZ-a, Bačić odgovara: 'Osobna ambicija je legitimna. Bit će dana kada ćemo raspravljati.'