VUKOVARSKO GRADSKO VIJEĆE

Cirkus u Vukovaru: Vijećnik SDSS-a poklonio Penavi statut grada na ćirilici, ovaj ga bacio na pod: Ovo je čin agresije!

18.10.2019 u 09:21

Bionic
Reading

Nisu se stekli uvjeti za uvođenje posebnih prava i ravnopravnu uporabu ćirilice u Vukovaru, prijedlog je Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja i dijaloga među građanima Vukovara pripadnicima hrvatskog naroda i srpske manjine koji je u petak vijećnicima pročitao gradonačelnik Ivan Penava

Nakon što je prijedlog Zaključka Penava preložio vijećnicima, vrlo oštra i emocijama nabijena rasprava u jednom trenutku dovela je do incidenta. Zaključak je izglasan većinom glasova vukovarskih gradskih vijećnika.

Naime, u prvom dijelu Zaključka konstatira se da je 'dostignut stupanj razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i pripadnicima srpske nacionalne manjine na razini koja omogućava suradnju i suživot, ali se nisu stvorili preduvjeti za proširivanje opsega osiguranih individualnih prava te propisivanje kolektivnih prava pripadnicima srpske nacionalne manjine koji žive u Vukovaru.

U drugom dijelu Zaključka konstatira se da su još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava velikoj većini građana Vukovara svih nacionalnosti, koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji 1991. - i to pravo na ljudski život, dostojanstvo i slobodu sustavnim odgađanjem provođenja postupka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar, niti su učinjeni potrebni uvjeti za priznavanje novih posebnih prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj nacionalnoj manjini.

U trećem dijelu Zaključka konstatira se da bi se to - u kontekstu tih činjenica, proširivanje opsega prava u mjeri koja nadilazi osigurana prava Statutom Grada Vukovara i Statutarnom odlukom o ostvarivanju ravnopravne službene uporabe jezika i pisma srpske nacionalne manjine na području Vukovara - smatralo nepoštivanjem i nerazumijevanjem građana Vukovara svih nacionalnosti koji su se usprotivili velikosrpskoj agresiji, što bi u konačnici dovelo do neželjenih posljedica po suživot u Vukovaru.

  • +16
Ivan Penava na vukovarskom Gradskom vijeću Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Rasprava došla do ruba incidenta

Nakon što je gradonačelnik Penava gradskim vijećnicima iščitao prijedlog Zaključka uslijedila je rasprava koja je u jednom trenutku došla do ruba incidenta.

Na napetoj i emocijama nabijenoj sjednici Gradskog vijeća Vukovara u jednom trenutku predsjednik Gradskog odbora SDSS-a i gradski vijećnik Srđan Kolar rekao je da je rasprava krenula u krivom smjeru te pozvao na dijalog i pritom uručio gradonačelniku Ivanu Penavi Statut Grada Vukovara ispisan na ćirilici, koji je jučer javnosti predstavilo Srpsko narodno vijeće u Zagrebu.

Gradonačelnik Penava bacio je Statut na pod, a potom ga je digao i pokazujući pred novinarima izjavio da je to čin agresije Srpskog narodnog vijeća i Milorada Pupovca. Dogradonačelnik Vukovara Marijan Pavliček (HKS) skinuo je majicu na kojoj je ispisan broj žrtava srpske agresije na Vukovar i predao je Kolaru.

Zaključke koje je predložio gradonačelnik Penava vukovarsko Gradsko vijeće je prihvatilo s 15 glasova za, tri SDSS-ova vijećnika bila su protiv, a dva vijećnika bila su suzdržana.

  • +12
Ivan Penava Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Srđan Milaković, vukovarski dogradonačelnik iz redova srpske nacionalne manjine, kazao je kako je sve ovo organizirano kao suđenje srpskoj nacionalnoj manjini. Tvrdnja da je sjednica Gradskog vijeća sudište iznervirala je predsjednika Gradskog vijeća te mu je poručio da ne govori neistine.

'Ovo je rasprava s unaprijed poznatim ishodom i suđenje s unaprijed poznatom presudom', zaključio je Milaković i dodao da ne misli više sudjelovati u raspravi te je napustio prostoriju.

Penava je dodao da je sve ovo očekivano. 'Naprosto, kada bilo koja strana nema dovoljno čvrste argumente, pribjegava se medijskom cirkusu', smatra. 'Ovo je čovjek koji je izjavio da je Oluja etničko čišćenje. Milaković slobodno komunicira jezikom nacionalne manjine. Uvijek su ti neki ugroženi... Ispada da je jedino što ih zanima stav velikosrpske politike o ugroženosti, o Domovinskom ratu', kazao je Penava.