borba protiv nasilja

[VIDEO] Selak Raspudić: Kazne za nasilnike nad ženama većinom su minimalne

22.09.2021 u 11:08

Bionic
Reading

Predsjednica saborskog Odbora za ravnopravnost spolova Marija Selak Raspudić (Most) u srijedu je, povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama, upozorila na porast tog nasilja, posebice u vrijeme pandemije, kao i da su kazne za nasilnike većinom minimalne.

"Zabilježeno je ogromno povećanje kaznenog djela nasilja u obitelji u prošloj pandemijskoj godini od čak 40 posto i taj trend ne samo da nije zaustavljen, već preliminarna procjena ukazuje na daljnji rast", istaknula je Selak Raspudić na konferenciji za novinare u Saboru.

Naglasila je da taj podatak sve treba zbrinuti te da institucije hitno trebaju reagirati.

Kao osnovni problem Selak Raspudić izdvojila je to što su, unatoč poboljšanju zakonskog okvira, kazne za nasilnike većinom minimalne, uvjetne ili novčane.

Sankcija za nasilje u obitelji gotovo da i nema

"Sankcija za nasilje u obitelji gotovo da i nema i takvo nešto indirektno je ohrabrenje počiniteljima da nastave sa svojim zlodjelima”, ustvrdila je.

U fokusu, ocijenila je Selak Raspudić, treba biti implementacija zakona u praksi te prevencija i edukacija.

U prvih osam mjeseci prošle godine bilo je 6523 žrtava prekršaja nasilja u obitelji, od čega su 4116 bile žene, a u prvih osam mjeseci ove godine 6333 žrtava, od čega su 4042 žene. Kada se govori o žrtvama kaznenog djela nasilja u obitelji, u prošloj godini procjenjuje se da je bilo 1578 žrtava, a u ovoj godini do 31. kolovoza 1153 žrtve, navela je.

Iznijela je i statistiku za potresom pogođenu Sisačko-moslovačku županiju prema kojoj je u toj županiji bilo 401 žrtava prekršaja nasilja u obitelji, od čega je 257 žena, te 64 žrtve kaznenog djela, od čega 58 žena.

Marija Selak Raspudić o temi "Borba protiv nasilja nad ženama" Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek

U Sisačko-moslovačkoj županiji žrtve zatvorene sa zlostavljačima

"U toj županiji ljudi se i dalje nalaze u kontejnerima u skučenim prostorima zatvoreni sa svojim zlostavljačima", istaknula je.

Da bi se problem prevenirao predlaže osnivanje kriznog stožera na pragu austrijskog modela koji bi se bavio prevencijom obiteljskog nasilja u vrijeme krize, uvođenje transparentnog sustava praćenja sudskih procesa, trajanja i izrečenih kazni, te dostupnost kalendara nasilja.

Kako se ne bi samo u Saboru upozoravalo na problem nasilje, Odbor za ravnopravnost spolova održat će u srijedu sjednicu u Pakracu povodom Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama.