nacionalni dan

Sabor minutom šutnje odao počast ženama žrtvama nasilja, Miletić poručio: 'Nema ništa jadnije na ovome svijetu nego kada muškarac digne ruku na ženu'

22.09.2021 u 10:47

Bionic
Reading

Hrvatski sabor u srijedu je, na Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama, minutom šutnje odao počast svim ženama žrtvama nasilja.

„Na ovaj dan sjećamo se i svih drugih žena koje su nasilno izgubile svoje živote“, rekao je predsjednik Sabora Gordan Jandroković, podsjetivši da je odlukom Sabora 22. rujna proglašen Nacionalnim danom borbe protiv nasilja nad ženama, u znak sjećanja na ubojstvo koje se dogodilo 22. rujna 1999. godine.

Tada je, na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom sudu, Mato Oraškić usmrtio svoju suprugu Gordanu Oraškić i njenu odvjetnicu Hajru Prohić, te sutkinju Ljiljanu Hvalec, a ranio zapisničarku Sanju Cvetković.

Obilježavanjem ovoga Dana želimo dodatno senzibilizirati javnost i ukazati na ovaj društveni problem, te poslati jasnu poruku o nultoj stopi tolerancije prema nasilju i važnosti zaštite žrtava i kažnjavanja nasilnika, rekao je Jandroković.

Prepoznavanje i prijavljivanje nasilja

Poseban naglasak, istaknuo je, treba staviti na važnost prepoznavanja i prijavljivanja nasilja.

Zločin od 22. rujna 1999. trajno nas obvezuje da moramo biti glasni u osudi nasilja, a mlađim generacijama ostaviti tolerantnije društvo, poručila je Ljubica Maksimčuk (HDZ), upozoravajući kako je nasilje nad ženama i djevojakama jedno je od najraširenijih na svijetu i kako često ostane neprijavljeno.

Ova Vlada odlučna je u borbi protiv svih vrsta nasilja, kazala je zastupnica, upućujući na važnost edukacije i prevencije od najmlađih dana na nultu stopu tolerancije na nasilje.

I Ivana Posavec Krivec (SDP) poručuje kako obilježavanje Nacionalnog dana mora za cilj imati osvješćivanje i senzibiliziranje javnosti o problemu nasilja, kako se mora poslati poruku o nultoj toleranciji za nasilje. Bilo bi, kaže, dobro da uvedemo građanski odgoj, da od najmlađih dana učimo da nasilje ne može biti tolerirano.

Osudi nasilja nad ženama priključio se i Most.

Nema ništa jadnije nego kada muškarac digne ruku na ženu, nema ništa jadnije od muškarca koji izvrši bilo koji oblik nasilja nad ženom, najjadniji muškarci u svemiru, mladići i muževi, su oni koji dignu ruku na djevojku ili ženu. Nema ništa odvratnije, nema ništa ljigavije i nema ništa za veću osudu nego što je to nasilni muškarac, naglasio je Marin Miletić.

Podsjetio je kako je nasilje nad ženama prisutno u svim društvima, a poseban je problem nizak broj prijava za nasilje, razloga za to je puno.

Seksualno nasilje ubraja se u najmanje prijavljivanje zločine, na jedno prijavljeno silovanje dolazi čak 15 do 20 neprijavljenih, upozorio je.

Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Vlada RH

Zekanović: Premijer je lagao, nasilje se nije smanjilo 

 Hrvoje Zekanović (HS) podsjetio je kako je Hrvatska u travnju 2018. usvojila „famoznu“ Istanbulsku konvenciju, kako je premijer Andrej Plenković tada uvjeravao kako će se smanjiti nasilje u obitelji, nad ženama.  „Međutim, lagao je, nije s smanjilo, čak se i povećalo, nasilja nad ženama u obitelji, ima više“, kazao je, ustvrdivši i kako Konvencija ne govori o zaštiti od nasilja, nego o nečem drugom.  

 „Ljudska vrsta dijeli se na dva spola, muški i ženski, ali se ne dijeli na dva roda, rod je nešto fluidno, podložno promjenama kad vam, padne na pamet i o tome govori Istanbulska konvencija, ne o zaštiti od nasilja“, kazao je.