obljetnica utemeljenja HDZ-a

Šeks: Split je bio jedno vrlo čvrsto jugo-militarističko središte

27.01.2024 u 16:42

Bionic
Reading

U splitsko Športskom centru Gripe u subotu je održana proslava 34. obljetnice utemeljenja Hrvatske demokratske zajednice u Splitu. Na proslavi je među ostalima bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković te predsjednik HDZ-a Split Tomislav Šuta

Na proslavi je bio i Vladimir Šeks koji je govorio o utemeljenju HDZ-a Split prije 34 godine, piše Dalmacija Danas.

'Meni je Split i sve ono što se dogodilo u hotelu Marjan ostalo u tako emotivnom sjećanju, bilo je to jedno veliko slavlje u cijeloj Dalmaciji. Narod je bio oduševljen pojavom HDZ-a i doktora Franje Tuđmana. Tu je krenuo pohod na vlast u Splitu', rekao je Vladimir Šeks.

'Split je bio jedno vrlo čvrsto jugo-militarističko središte, tu je bila vojno-pomorska oblast Lora, bilo je jako puno policije. Splitski komunisti bili su jako jaki. Mi smo se ovdje obračunavali i s Hrvatima koji su samo gledali kroz optiku jugoslavenstva, a hrvatske nacionalne interese zapuštali. Unatoč svemu, Split je bio par excellence hrvatski grad, zato je poruka svim mladim ljudima da ispravno promišljaju i misle na opće javno dobro', rekao je Šeks.

Ispričao je i anegdotu za koju kaže da se dogodila za vrijeme osnivanje ogranka stranke.

'Iz jednog malog slavonskog mjesta tu smo doveli tamburaše pa smo išli sve do Marjana, a putem je bilo puno mornara koje smo tapšali po ramenu i tijekom tapšanja im zalijepili naljepnicu HDZ-a', rekao je Šeks.