KOTAO BLISKOG ISTOKA

Šef IAEA-a upozorio na proliferaciju ako Iran razvije nuklearno oružje

03.06.2024 u 19:50

Bionic
Reading

Čelnik Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grossi upozorio je u ponedjeljak na opasnost vala širenja nuklearnog oružja ako Iran razvije to oružje

"Mnoge zemlje rekle su da ako Iran razvije nuklearno oružje, da će i one učiniti isto. Mislim da smo to čuli vrlo jasno od mnogih zemalja", rekao je Grossi tijekom konferencije IAEA-e u Beču.

"Moramo izbjeći pogoršavanje erozije režima neproliferacije. To je vrlo važno, a mislim da to znaju i moji iranski kolege. Mislim da je dodavanje nuklearnog oružja u kotao Bliskog istoka jako loše", rekao je.

Grossi je pozvao na suradnju s Iranom kako bi se to pokušalo spriječiti. Pozvao je Iran da pokaže veću transparentnost po pitanju svoga nuklearnog programa te je kazao da je Saudijska Arabija dala naslutiti da bi reagirala u skladu s iranskim nabavljanjem nuklearnog oružja.

I dok službena iranska politika kaže da nema u planu razvijanje nuklearnog oružja, nekoliko predstavnika vlasti iznijelo je komentare o mogućoj promjeni te doktrine i o iranskim sposobnostima za razvoj nuklearnog oružja.

Grossi je više puta ukazivao da Iran obogaćuje uranij gotovo do razine potrebne za proizvodnju nukloearnog oružja.

Njemačka, Francuska i Velika Britanija radile su na prijedlogu moguće rezolucije koja bi se ovaj tjedan izložila na sastanku upravnog odbora IAEA-a, a koja bi se pozabavila i iranskom nesuradnjom s inspektorima IAEA-e.

Iran nije omogućio pristup iskusnim inspektorima i ne otkriva informacije o nekoć tajnim nuklearnim elektranama gdje su se mogli pronaći tragovi nuklearnog materijala.