HDZ-OVA UDARNA PESNICA

Milanoviću podvalio bijeli prah, SDP mu je poput Hitlera: Na što je još spreman Zekanović

28.03.2024 u 13:32

Bionic
Reading

'Politika vam je jako dinamična i ima puno fluktuacije, a ja sam ambiciozan', kazao je jednom prilikom saborski zastupnik Hrvoje Zekanović, a danas se - ako se nešto nije promijenilo, kao što u njegovu slučaju to često biva - nalazi na poziciji predsjednika Velikog vijeća stanovite Hrvatske demokršćanske stranke (HDS)

I sada je gotovo izvjesno - bit će saborski zastupnik i u idućem mandatu: na HDZ-ovoj listi naći će se na 'prolaznom' mjestu u Devetoj izbornoj jedinici i tako će se nastaviti tradicija da ova stranka svake četiri godine do Markova trga došlepa jednog predstavnika HDS-a. Splitskog psihijatra Gorana Dodiga zamijenit će šibenski profesor geografije Hrvoje Zekanović.

On je, rekao je i sam, poprilično ambiciozan, a bogme ni njegove fluktuacije ne prolaze nezapaženo. U trenutnoj konstelaciji snaga ima ulogu bedema ljubavi HDZ-a i premijera Andreja Plenkovića, ali još više njihove udarne pesnice za oporbu.

Nije tako uvijek bilo, no očito se radi o 'političkoj dinamici', zahvaljujući kojoj Zekanović već godinama poprilično dobro pliva.

Započeo je kao profesor geografije koji je desetak godina predavao u šibenskim srednjim školama, a 2008. godine zaposlio se u Javnoj ustanovi za zaštitu prirode Šibensko-kninske županije. Bio je jedan od osnivača i prvi predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine 'Juraj Dalmatinac', član Vijeća za laike Hrvatske biskupske konferencije te osnivač i prvi predsjednik Hrvatskog katoličkog društva biskup Srećko Badurina.

Šira javnost ipak ga je upoznala tek prije desetak godina kao dopredsjednika danas zaboravljene stranke Hrast, aktivista udruge U ime obitelji i deklariranog ultrakonzervativca. S Ladislavom Ilčićem ušao je u Domoljubnu koaliciju Tomislava Karamarka, no ne i u Sabor. Godinu kasnije to mu ipak uspijeva te Zekanović postaje vjeran i odan kotačić u HDZ-ovoj koaliciji.

No samo nakratko.

  • +3
Hrvoje Zekanović Izvor: Pixsell / Autor: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Sanitarni koridor, pa povratak razmetnoga sina

Razlaz nastaje na temu Istanbulske konvencije i Marakeškog sporazuma, protiv kojih on žestoko agitira jer smatra da se radi o uvođenju 'rodne ideologije'. Najavljuje da prema Plenkoviću gradi sanitarni koridor i da se s njime nikada više neće ni rukovati, a pale su i znatno teže riječi i uvrede.

Godine 2019. njegov Hrast pridružuje se Hrvatskim suverenistima pa u Sabor ovaj put ulazi na listi Domovinskog pokreta, kojim je tada upravljao Miroslav Škoro. Ondje postaje žestok protivnik Plenkovića i njegove vlade, a poseban trn u oku mu je 'trgovačka koalicija' HDZ-a i SDSS-a te Milorad Pupovac, za kojega je kazao da 'žali što nije pobjegao na traktoru u Beograd s njegovima'.

Tako je to trajalo neko vrijeme, sve dok se Plenkovićeva ionako mršava većina nije dodatno stanjila. Spekuliralo se da je upravo Zekanović jedan od HDZ-ovih 'žetončića' u sjeni, u pričuvi za slučaj da ustreba.

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Najprije je 2021. godine u rodnom Šibeniku s HDZ-om sklopio prešutnu koaliciju, što je Suverenistima donijelo niz direktorskih fotelja u javnim poduzećima, da bi prije dvije godine u Saboru napokon izašao iz ormara.

Bilo je to doba korone, u kojem je najednom postao veliki zagovornik cijepljenja te zbog toga bio izbačen iz Suverenista, a desni dio oporbe žestoko je prozivao 'jer zbog njihovog stava ljudi završavaju na respiratorima'. Posprdno ih je nazivao 'ravnozemljašima', a u televizijsku emisiju donio je mali globus kako bi ilustrirao svu blesavost takvog stava.

Kako se približavao vladajućoj koaliciji, tako su Zekanovićevi performansi postajali sve bizarniji, recimo onaj kada je sa saborske govornice mahao vrećicom bijelog praha koji je navodno pronašao na Pantovčaku. Kasnije je objasnio da se radi o brašnu.

'Evo nekih simptoma prema kojima se može prepoznati ovisnika o kokainu; često šmrcanje, hiperaktivnost, bezrazložna euforija, proširene zjenice… Narkoman navučen na koku zadržava lucidnost, ima razvijen smisao za prevaru i laž svake vrste. Jučer sam šetao po Pantovčaku, sasvim slučajno, i tamo negdje posred Pantovčaka pronašao sam ovo. Unutra je upravo ono što vi mislite da jest', rekao je Zekanović, očito aludiravši na Zorana Milanovića.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Život s pet žena

SDP-ovce je zbog prijedloga zakona koji regulira medicinski prekid trudnoće usporedio s Adolfom Hitlerom, Sandri Benčić poručio da mu je drago da je poradila na odijevanju, a Nikoli Grmoji da bi mu bilo najbolje 'da ga se mater i ćaća riješe'.

No Zekanovićeve saborske aktivnosti nisu se zaustavile na neukusnim vicevima i doskočicama: ondje je za HDZ odrađivao i znatno ozbiljniji posao, i to u ključnim trenucima. Posebno se pamte njegove opstrukcije sjednica Antikorupcijskog vijeća te saborskog odbora koji se bavio velikim plinskim i naftnim aferama. Ondje je planski skretao raspravu i izazivao incidente sve do trenutka u kojem bi bio izbačen.

Saborski mandat zaključio je također sa stilom: kada se Nino Raspudić u jednoj raspravi pozvao na članak dva-tri-osam, ovaj mu je iz klupe dobacio: 'Nos ti posran.'

Zekanović je oženjen i otac triju kćeri, a u kući s njima živi i njegova majka. 'Živim s pet žena, naravno da im pomažem i radim sve kućanske poslove bez izuzetka. Mogu vam reći, koliko god se umorim bavljenjem politike, toliko se umorim i u tim poslovima. Ne postoji posao koji ne radim u kući. Čak ponekad i češće i intenzivnije od moje supruge, koja isto ima zahtjevan posao i često je odsutna', rekao je u davnom intervjuu za Večernji list.

Supruga je, inače, zaposlena u Hrvatskoj pošti s prijavljenom plaćom od 2081 eura.

U imovinskoj kartici obitelji Zekanović nalaze se suvlasništvo kuće u Šibeniku, automobili stari 23 i devet godina, državne obveznice u vrijednosti od dvije tisuće eura i štednja od 10 tisuća eura.