izborna rasprava

Zekanović: Milanović će srozati rejting SDP-a; Orešković računa na pobjedu

21.03.2024 u 11:25

Bionic
Reading

SDP je sinoć načelno dogovorio liste za koaliciju kojoj je na čelu. O mjestima na listama u toj koaliciji govorila je u HTV-ovom Studiju 4 Dalija Orešković ispred stranke "S imenom i prezimenom". Kakvo je stanje u 9. izbornoj jedinici i jesu li završili pregovori HDZ-a i ostalih partnera govorio je Hrvoje Zekanović iz Hrvatske demokršćanske stranke.

Orešković: U koaliciju sam ušla sa srcem

Dalija Orešković za HRT je kazala da joj je odavno bilo ponuđeno na SDP-ovoj izbornoj listi u I. izbornoj jedinici mjesto odmah iza Arsena Bauka, čak i prije nego što su mediji objavili da će biti prva na listi te koalicije u II. izbornoj jedinici.

'To nisam htjela demantirati, neka se malo Gordan Jandroković znoji. Mislim da je postignut dobar sporazum sa svim koalicijskim partnerima. Računam uskoro na pobjedu', kazala je.

Odgovarajući na pitanje je li tražila za svoju stranku još jednom mjesto na listi, iako to nije bila sigurna ulazna pozicija, kazala je da druga osoba u I. izbornoj jedinici nema ulazno mjesto. 'Čini mi se da su još dvije također negdje na neprolaznim mjestima. Ja sam u ovu koaliciju ušla sa srcem', kazala je Orešković i dodala da će se na objavi rezultata izbora vidjeti kako su se druge stranke za sebe izborile.

Zekanović: Ovakva vladajuća većina bit će i u sljedećem razdoblju

Zekanović je izjavio da će se koalicijske liste predavati pred kraj roka, a konačna mjesta na listama obznanit će predsjednik HDZ-a Andrej Plenković i predsjednik HDS-a Goran Dodig. 'Dakle, uskoro ćete čuti. Ono što sa sigurnošću mogu reći je da će ovakva vladajuća većina, u ovakvom sastavu, upravljati Hrvatskom i u sljedećem razdoblju', kazao je Zekanović.

Orešković i Zekanović o Milanovićevim izjavama

Na pitanje kako komentira dosadašnje istupe Zorana Milanovića koji svaki dan istupa, odgovara ustavnim sucima, premijeru i ministrima Zekanović je kazao kako je to sad tema svih tema.

'Pozivam Zorana Milanovića neka samo nastavi s takvim istupima, jer srozat će rejting SDP-a i njegove koalicije', rekao je i dodao da svi koji ga podržavaju ujedno podržavaju i jedno besramno ponašanje.

'Ne sjećam se da je u hrvatskoj politici, pa čak i u svjetskoj, bio neki političar koji se ponašao na takav način prema konkurenciji, institucijama, a ovdje konkretno - prema Ustavnom sudu. Ovo me najviše podsjeća na onaj trumpizam, na ono kada su prije četiri godine jurišali na Capitol i htjeli osvojiti zgradu Kongresa. To je na toj razini. Iza ovoga nema ništa dalje. Da je ono izgovoreno negdje u kavani, u noći, iza onoga onda može doći na koncu sam fizički obračun. Poslije onakvih riječi, može uslijediti samo fizički obračun', kazao je Zekanović.

Smeta ga što, kako kaže, mediji stalno pokušavaju izjednačiti retoriku jedne strane, konkretno ovdje, predsjednika Vlade i s druge strane Zorana Milanovića, predsjednika Republike. 'S jedne strane imamo uglađenu komunikaciju, a s druge strane prostačenje koje je neviđeno. Definitivno imamo ustavnu krizu. Ne znam kako će ovo završiti. Imamo jednu namjernu destabilizaciju Hrvatske.'

Orešković je odgovarala na pitanje podržava li istupe predsjednika Milanovića koji nije birao riječi za sutkinju Jasnu Omejec. Ženske udruge ocijenile su da je predsjednik ponovno iskazao seksizam i osobno kao ženu vrijeđao Omejec, a čini mu se da se dosad, kako kaže, nitko iz SDP-ove koalicije nije o tome izjasnio.

'Ne možemo mi sad zbog Zorana Milanovića, niti zbog bilo koga drugoga mijenjati definiciju što je to seksizam. Ali bih se osvrnula na ovo što je rekao Zekanović. Činjenica je da Zoran Milanović ima osebujnu komunikaciju, ali ono što on napada ili kritizira, u svojim javnim obraćanjima, ima neku supstancu', kazala je.