burno u skupštini

Švaljek i HSLS-a neće podržati Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba

21.04.2018 u 17:44

Bionic
Reading

Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a neće podržati Plan gospodarenja otpadom Grada Zagreba koji će biti na dnevnom redu sjednice Gradske skupštine u četvrtak, 26. travnja jer ga smatraju lošim te su predložili uvođenje jednostavnijeg sustava ‘od vrata do vrata’ sa samo dva spremnika - jednim za reciklabilni, a drugim za miješani komunalni otpad te obradu reciklabilnog otpada u sortirnicama

Predsjednica Kluba Sandra Švaljek prijedlog Plana gospodarenja otpadom ocijenila je neprihvatljivim te je pozvala zastupnike HDZ-a i Neovisnih za Hrvatsku da prepoznaju svoju odgovornost i da ga također ne podrže.

‘Zbog stabilnosti i održavanja saborske većine ne bi trebalo žrtvovati kvalitetu života građana Zagreba’, poručila je s konferencije za novinare.

Švaljek je u priopćenju u subotu objasnila da se Plan uglavnom zadržao na općenitoj razini te nije razradio detalje cjelovitog sustava gospodarenja otpadom, dok je s druge strane odredio ono što nije trebao - točne lokacije za pojedine građevine, poput kompostane u Brezovici i reciklažnog dvorišta za građevni otpad u Podsusedu.

‘Kada bi se taj Plan ostvario ove bi se lokacije bespovratno obezvrijedile’, ocijenila je te upozorila da su te dvije lokacije bile određene za istraživanje, a da se Plan donosi prije nego što je istraživanje uopće počelo.

Kritizirala je i usporednu analizu mogućih rješenja za postavljanje spremnika za otpad na javne površine te podsjetila kako je Gradska skupština većinom glasova na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom u studenom donijela tri važna zaključka - da će Grad naplaćivati odvoz komunalnog otpada po stvarno predanoj količini, da računi za odvoz otpada u prosjeku neće rasti i da će se ispitati varijantne lokacije i funkcionalna rješenja za pojedine dijelove sustava gospodarenja otpadom. Zaključila je da Plan gospodarenja otpadom u potpunosti ignorira ta tri zaključka.

Predsjednik Odbora za zaštitu okoliša HSLS-a Mirko Budiša rekao je da čak 2200 pristiglih primjedbi na Plan gospodarenja otpadom upućuje na dva zaključka - građani žele da se u Zagrebu konačno uspostavi održivi sustav gospodarenja otpadom, no istodobno ne vjeruju da se takav sustav može uspostaviti predloženim Planom.

  • +9
Radnici Čistoće prazne spremnike s otpadnim papirom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Istaknuo je da Klub gradskih zastupnika Nezavisne liste Sandre Švaljek i HSLS-a predlaže uvođenje jednostavnijeg sustava prikupljanja ‘od vrata do vrata’ postavljanjem dvaju spremnika, jednog za reciklabilni, a drugoga za miješani komunalni otpad, te obradu reciklabilnog otpada u sortirnicama. ’Sandra Švaljek i HSLS predlažu da se obrađeni reciklabilni otpad putem burze otpada plasira na tržište, a kuhinjski i zeleni biootpad kompostira u objektima koji već postoje na lokaciji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda’, kaže se u priopćenju.