SMEĆE NA TAPETU

Lijevi blok neće podržati Bandićev Plan gospodarenja otpadom

24.04.2018 u 14:45

Bionic
Reading

Predsjednik Kluba zastupnika lijevog bloka u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Tomislav Tomašević (Zagreb je NAŠ!) izjavio je u utorak da zastupnici lijevoga bloka neće podržati prijedlog plana gospodarenja otpadom Grada Zagreba, koji će biti na dnevnom redu skupštinske sjednice u četvrtak

U planu gospodarenja otpadom, koji predlaže gradonačelnik Milan Bandić, nije predviđeno skoro zatvaranje odlagališta Jakuševac, već se tvrdi da se ono može koristiti još deset godina, do 2029., rekao je Tomašević na konferenciji na novinare uoči ovotjedne skupštinske sjednice.

Dodao je kako se po prethodnim prostornim planovima Grada Zagreba odlagalište Jakuševac trebalo zatvoriti već tri puta - 2010., 2015. i 2018.

Vezano uz gospodarenje otpadom, Tomašević kaže i kako u lijevom bloku smatraju da nije trebalo doći do sporazuma Grada Zagreba i Zagrebačke županije o zajedničkom centru za otpad jer će, po sporazumu, taj centar biti na teritoriju Grada Zagreba (na području Resnika) iako Grad Zagreb ima znatno manje nenaseljenog područja od Zagrebačke županije.

Gradski zastupnici Kluba zastupnika lijevog bloka najavili su i da će u četvrtak na sjednici skupštine zatražiti od Bandića da se očituje zašto ništa nije riješeno po pitanju građana slabijeg imovinskog statusa koje je uoči lokalnih izbora pozvao da podnesu zahtjev radi odgode plaćanja i otpisa zateznih kamata za dugove prema Holdingu.

"Jedanaest mjeseci od gradonačelnikova predizbornog poziva, javnost nije dobila službeni odgovor na pitanje koliko je zahtjeva riješeno, ako nisu riješeni zašto nisu riješeni, a putem medija se doznaje da je riječ o broju od oko 900 zahtjeva, od kojih je riješen samo jedan", ustvrdila je Katarina Peović Vuković iz Radničke fronte.

  • +9
Radnici Čistoće prazne spremnike s otpadnim papirom Izvor: Pixsell / Autor: Jurica Galoic/PIXSELL

Zastupnici lijevoga bloka ponovno će predložiti i mogućnost otkupa radničkih potraživanja kako bi se radnicima, u okviru stečaja tvrtke, omogućili da vrate barem dio svojih potraživanja.

"Ovaj put idemo sa zaključkom koji gradonačelnika obvezuje na model da riješi te radnike i vrati njihova potraživanja putem komunalne naknade", rekla je Peović Vuković.

Kao primjer navela je Dioki i Kamensko, poduzeća u stečaju na području Grada Zagreba koja su uplatila 2,3, odnosno 2,9 milijuna kuna za komunalnu naknadu zajedno sa zateznim kamatama.

Naš je prijedlog, kaže Peović Vuković, da gradonačelnik u tom iznosu vrati radnicima njihova potraživanja.

"To je moguće, samo je pitanje političke volje hoće li se to izvesti", ustvrdila je.