'bolesni dva mjeseca godišnje'

Savjetnik ministrice Divjak: Izostanci iz škole su se povećali kad je odobren neograničen broj ispričnica

30.08.2019 u 10:32

Bionic
Reading

Glavni savjetnik ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak Marko Košiček komentirao je plan ograničavanja roditeljskih ispričnica te rekao da o tome prvo treba raspraviti te da će se tražiti najbolji model

'Broj izostanaka raste, i to značajno brže nego što pada broj učenika, a broj neopravdanih je pao 47 posto. Imamo manje učenika koji markiraju, ali su više bolesni. Trend povećanja je uočen u 2016. godini, kad je novi pravilnik stupio na snagu, kada je jedna ispričnica prebačena u neograničen broj. Nama nije cilj da se za svaku prehladu ide liječniku, ali ako imamo učenika koji je tako boležljiv da u školskoj godini izostane dva mjeseca po dan-dva, onda je to ipak nešto za što bi se trebalo pitati liječnika zašto je dijete tako bolesno', rekao je Marko Košiček u Novom danu N1 televizije te dodao kako bi promjena pravilnika uslijedila nakon javne rasprave.

Navodi kako je u posljednjih pet godina zabilježen pad broja učenika, 'izgubili smo jednu cijelu generaciju, 40.000 učenika', a prvi razred je upisalo oko 38.000.

Kada je u pitanju obrazovna reforma, rekao je da je dosad uloženo skoro dvije milijarde kuna te dodao da će za valorizaciju cjelokupnog projekta trebati neko dulje vrijeme jer još uvijek nemaju rezultate s kojima bi mogli usporediti. Istaknuo je da se ozbiljno radilo na tome da tome da svi učitelji imaju pristup relevantnim informacijama, bez obzira na to mogu li dolaziti na edukacije.

'Kada govorimo o obuhvatu reforme, tu je 40.000 učitelja, 150.000 učenika, 1300 školskih ustanova, 2600 zgrada. Sigurno će negdje biti neki problem. Ali velike ključne stvari su spremne. Kurikulumi, edukacije, udžbenici... Svi znaju što im je činiti', istaknuo je Košiček .

Na pitanje o prosvjedu prosvjetnih radnika odgovorio je kako on nije povezan s kurikularnom reformom nego sa zahtjevom za povećanje plaća. 'Mi smo postavili pitanje motiviranosti 12.000 nastavnika i učitelja. Njih 83 posto je reklo da su motivirani za reformu. Sindikati su rekli da prosvjedne aktivnosti nisu protiv reforme nego za povećanje plaća. I tu se ne govori o tome je li to 100 kuna više ili manje, nego o slanju poruke i statusu učitelja. Ako se svima digne plaća, neujednačenost koeficijenata i dalje ostaje. Smatramo da je opravdano da se složenost posla i očekivanja od njih povećavaju. U posljednjih pet godina koeficijenti složenosti posla mijenjali su se 19 puta, a niti jednom prosvjetarima. Sa sindikatima smo razgovarali, nismo nadležni za koeficijente, ali smo informacije proslijedili Ministarstvu financija. Smatramo da su njihovi zahtjevi u određenoj mjeri utemeljeni i da bi ih trebali usvojiti', rekao je za N1 te dodao kako se još ne zna hoće li biti štrajka, ali reforma nije ugrožena.