rezultati ankete

Čitatelji tportala podijeljeni oko ispričnica: jedni tvrde da su roditelji neodgovorniji od djece, drugi žale liječnike

29.08.2019 u 13:36

Bionic
Reading

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak najavila je mogućnost ograničavanja dosadašnjeg prava roditelja da višekratno opravdavaju izostanak djece s nastave na jednom godišnje ili jednom u polugodištu. Tema je to koja je zaintrigirala javnost pa smo i vas u anketi pitali za mišljenje

Učenici osnovnih škola prosječno izostaju dva tjedna uz roditeljsku ispričnicu, a srednjoškolci čak tri tjedna, ustvrdila je ministrica Blaženka Divjak, konstatirajući da je to previše i da nije dobro svako opravdanje izostanaka u korist učenika. Hrvatski školarci u prošloj školskoj godini izostali su s nastave gotovo 30,5 milijuna sati, a svaki je učenik iz škole prosječno izostao 65,5 sati.

Roditelj može više puta godišnje opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a opravdanost duljeg izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga dokazuje se liječničkom potvrdom.

Ostaje vidjeti kakve će promjene sada predložiti MZO i hoće li limitiranje roditeljskih ispričnica za izostanak s nastave do tri dana izazvati novi val nezadovoljstva liječnika, ali i roditelja i učenika. Oni bi, naime, i u slučaju blažih simptoma bolesti, poput neznatno povišene temperature, bili prisiljeni ići u ambulantu po ispričnicu - ako se radi o drugom i svakom idućem obolijevanju učenika u istom polugodištu ili školskoj godini.

O tome će se, najavila je ministrica, odlučivati tek nakon javne rasprave, tijekom koje će svi zainteresirani moći iznijeti svoje ideje i prijedloge Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

U anketi tportala o tome treba li ograničiti roditeljske ispričnice za izostanak s nastave glasalo je ukupno 3137 čitatelja. Prema rezultatima, čitatelji su podijeljeni u mišljenju jer njih 50 posto se slaže, a njih 47,8 ne slaže se s time da treba ograničiti izostanke. Ostali, točnije njih 2,1 posto, odgovorili su - ne znam.

Ova tema potaknula je raspravu među čitateljima tportala i na društvenim mrežama. U brojnim komentarima čitatelji su često naglašavali kako će se tako većina posla svaliti na liječnike opće prakse, dok su neki isticali kako roditelji često opravdavaju djecu ne znajući zapravo gdje su ona bila.

Podsjetimo, prošle godine najviše su izostajali učenici iz Primorsko-goranske županije - u prosjeku 76 sati po učeniku. Imaju i najviše opravdanih u Hrvatskoj - 74 sata po učeniku, što znači da su gotovo svi izostanci opravdani. Najmanje izostaju učenici iz Međimurske županije - 52 sata u prosjeku. Zanimljivo, u istoj županiji roditelji najmanje opravdavaju svoju djecu, pa ona imaju najviše neopravdanih sati - pet po učeniku, doznao je RTL.