VRUĆA ŠKOLSKA TEMA

[ANKETA] Slažete li se s ministricom Divjak da treba ograničiti roditeljske ispričnice za izostanak s nastave?

28.08.2019 u 06:51

Bionic
Reading

Kako bi zaustavila bujanje opravdanih izostanaka učenika s nastave, ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak naumila je ograničiti dosadašnje pravo roditelja da višekratno opravdavaju djecu u školama za razdoblja do tri dana na jednom godišnje ili jednom u polugodištu. O tome će se, najavila je ministrica, odlučivati tek nakon javne rasprave, tijekom koje će svi zainteresirani moći iznijeti svoje ideje i prijedloge Ministarstvu znanosti i obrazovanja

Učenici osnovnih škola prosječno izostaju dva tjedna uz roditeljsku ispričnicu, a srednjoškolci čak tri tjedna, ustvrdila je ministrica Blaženka Divjak, konstatirajući da je to previše i da nije dobro svako opravdanje izostanaka u korist učenika. Hrvatski školarci u prošloj školskoj godini izostali su s nastave gotovo 30,5 milijuna sati, a svaki je učenik iz škole prosječno izostao 65,5 sati.

Prema trenutno važećem Pravilniku o kriterijima za izricanje pedagoških mjera, izostanak s nastave, u slučaju pravodobnog zahtjeva roditelja, može odobriti:

  • učitelj/nastavnik za izostanak tijekom nastavnoga dana
  • razrednik za izostanak do tri (pojedinačna ili uzastopna) radna dana
  • ravnatelj za izostanak do sedam (uzastopnih) radnih dana
  • učiteljsko/nastavničko vijeće za izostanak do petnaest (uzastopnih) radnih dana.

Dodatno, roditelj može više puta godišnje opravdati izostanak svoga djeteta u trajanju do tri radna dana, a opravdanost duljeg izostanka s nastave zbog zdravstvenih razloga dokazuje se liječničkom potvrdom.

  • +4
Ministrica Blaženka Divjak s ravnateljima osnovnih škola Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos / CROPIX

Upravo je odredba o opravdanim izostancima s nastave bila predmet posljednjih izmjena Pravilnika početkom 2017. godine, nakon što su se liječnici pobunili zbog administrativne preopterećenosti kojoj su uvelike pridonosile i obvezne liječničke ispričnice. Samo 2015. godine u primarnoj zdravstvenoj zaštiti bila je izdana 831.000 ispričnica.

Škole samostalno, svojim statutima, određuju načine opravdavanja izostanaka učenika i primjerene rokove javljanja o razlogu izostanka.

Ostaje vidjeti kakve će promjene sada predložiti MZO i hoće li limitiranje roditeljskih ispričnica za izostanak s nastave do tri dana izazvati novi val nezadovoljstva liječnika, ali i roditelja i učenika. Oni bi, naime, i u slučaju blažih simptoma bolesti, poput neznatno povišene temperature, bili prisiljeni ići u ambulante po ispričnicu - ako se radi o drugom i svakom idućem obolijevanju učenika u istom polugodištu ili školskoj godini.

>>> Plan Blaženke Divjak: Cjelodnevna nastava od 9 do 16 sati u svim osnovnim školama!

S druge strane, očigledno je da ministrica Divjak najavljenom mjerom pokušava ograničiti nepotrebne izostanke učenika s nastave, osobito u svjetlu činjenice da Hrvatska ima značajno najmanji broj sati obvezne nastave u Europi.