STOŽER NEMA OZBILJNE ŠANSE

Samo Ustavni sud može zaustaviti referendum o ćirilici

16.12.2013 u 17:15

Bionic
Reading

Predstavnici Stožera za obranu Vukovara pompozno su Saboru dostavili nešto više od 632 tisuća potpisa građana koji žele promjenu Ustavnog zakona na referendumu. Traže da se dvojezičnost u nekom mjestu smije uvesti tek ako u njemu živi najmanje 50 posto pripadnika neke nacionalne manjine. Stručnjaci se slažu da je pitanje protuustavno i da referendum nema gotovo nikakve šanse

Stožer je prikupio oko 632 tisuće potpisa građana koji žele otežati nacionalnim manjinama korištenje vlastitog jezika i pisma. Potpise su oko 11 sati predali predsjedniku Sabora Josipu Leki. Prema proceduri, Leko će potpise proslijediti na Odbor za poslovnik i Ustav, kod svoga stranačkog kolege SDP-ovca Peđe Grbina.

GRBIN: PITANJE NIJE USTAVNO, ALI O NJEMU ĆEMO 2014. GODINE

Ista procedura bila je i za referendum o promjeni definicije braka u Ustavu, no tada vladajuća većina (koja se protivila i tom referendumu) nije mogla učiniti ništa da ga zaustavi. Ovaj put se čini da referendum o ćirilici jednostavno nema šanse. Premijer Zoran Milanović još je davno rekao da neće dopustiti da referendum prođe, a takvo pitanje očito nema opravdanja niti u pravnom poretku.

Kada dobije potpise na stol, Odbor za Ustav odgodit će raspravu o Stožerovom prijedlogu na neko vrijeme. 'U ovom trenutku imamo važnijeg posla, a to je rad na izmjeni Ustava o kojemu bi se moglo glasovati već u petak. Nemamo nikakve rokove do kada trebamo donijeti odluku, ali svejedno s njom nećemo odugovlačiti. Mogli bismo o Stožerovom prijedlogu raspravljati početkom 2014. godine', rekao je Peđa Grbin za tportal.

U novom Ustavu bit će, između ostalog, ugrađena odredba da građani na referendumu ne smiju odlučivati o pravima manjina, čime bi se Stožerova inicijativa protiv ćirilice u trenutku mogla pretvoriti u uzaludan trud. No čak i da se Ustav ne promijeni, Grbin kaže da je pitanje o ćirilici protuustavno i danas. Saborski odbor će, kaže, odlučiti hoće li tražiti dodatnu ocjenu Ustavnog suda ili će tražiti od Sabora da jednostrano odbaci referendumsko pitanje

SANJA BARIĆ: REFERENDUM NE MOŽE PROĆI, ALI TREBA PITATI USTAVNI SUD

Ustavna stručnjakinja Sanja Barić kaže da Sabor mora odluku o ustavnosti referendumskog pitanja delegirati na Ustavni sud. Smatra da ovo pitanje nema nikakve veze s pravom, te da se radi o još jednom ispolitiziranom primjeru koje nema nikakvo utemeljenje niti u važećem Ustavu. A njezino je tumačenje da bi se Ustav, koji je danas na snazi, trebao primjenjivati na slučaj referenduma o ćirilici, čak i ako se u petak donese novi Ustav.

Po mom mišljenju referendum o ćirilici ne može proći, ali ipak za to postoji nadležno tijelo - a to je Ustavni sud a ne Sabor', rekla je Barić za tportal.

USTAVNI SUCI: NAS SE TREBA PITATI AKO SABOR ŽELI ODBACITI REFERENDUM

Iz neformalnih razgovora sa sucima Ustavnog suda dobili smo jasan stav jedino o tome da Sabor, ako želi odbaciti prijedlog referenduma, mora tražiti mišljenje od Ustavnog suda prije nego pitanje odbaci.

Podsjetimo, Stožer je započeo skupljati potpise za izmjenu Ustavnog zakona o nacionalnim manjinama nakon uvođenja dvojezičnih natpisa na državnim institucijama u Vukovaru. Latinično-ćirilični natpisi uzburkali su nacionalističke strasti u cijeloj zemlji i dovele do ideje da se promijeni pravilo o dvojezičnosti na način da se dvojezične ploče u nekom mjestu mogu uvesti tek ako tamo živi više od 50 posto pripadnika nacionalne manjine, a ne 30 posto kao danas. Budući da gotovo i ne postoje mjesta u Hrvatskoj s više od 50 posto građana neke nacionalne manjine, dvojezičnost bi sa Stožerovim prijedlogom u Hrvatskoj potpuno nestala.


304842,304768,304289,304172