hrejting

S popuštanjem epidemije koronavirusa stao i rast HDZ-a, ali je i dalje vodeća stranka

  • Autor: An. S.
  • Zadnja izmjena 20.05.2020 19:57
  • Objavljeno 20.05.2020 u 19:32
tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Na dan kada je predsjednik Zoran Milanović odredio datum parlamentarnih izbora, koji će se održati 5. srpnja, HRT je objavio rezultate HRejtinga. Istraživanje je od 15. do 18. svibnja provela agencija Promocija plus na uzorku od 1400 ispitanika koji jamči razinu pouzdanosti odgovora od 95 posto, uz statističku pogrešku od samo plus/minus 2,62 posto.

Da se glasa ovu nedjelju HDZ bi s 29,7 posto bio relativni pobjednik. Samo jedan posto manje ima SDP koji je ovaj mjesec na 28,7. I dalje je treća i jedina koja još prelazi izborni prag je stranka Miroslava Škore Domovinski pokret, ali je sad bliže devet nego 10 posto (9,3%).

Prvi ispod praga je Most (4,3%) koji je prije tri dana odlučio da će u srpnju sam tražiti svoju sreću izborima. Bez koaliranja s jačim partnerom, nikakve šanse za ulazak u Sabor nema nijedna od preostalih 13 stranaka iz istraživanja HRT-a.

Ni HSS (2,2%), ni Pametno (1,7%), a ni IDS (1,6%) da je Hrvatska jedna izborna jedinica. HNS bi zaokružilo manje od jedan i pol posto (1,4%) birača, a oko jedan se vrte: HSU (1,1%), Bandićeva (1,0%), Pernarova (0,9%) i stranka Anke Mrak Taritaš (0,8%) koja je izjednačena sa Živim zidom (0,8%). Slijedi ga nova opcija - Stranka s Imenom i Prezimenom (0,7%) koja si je za glavnog stratega uzela Ivicu Relkovića.

Začelje HRrejtinga "drže" Škorini partneri - Neovisni za Hrvatsku (0,6%) i Hrvatski suverenisti (0,6%) te HSLS (0,6%).

Usporedimo li rezultate s prošlomjesečnima nešto veća promjena dogodila se samo kod SDP-a i neodlučnih birača. Svi ostali padovi ili usponi mjere se u promilima i da politika nisu trendovi, ne bi bili spomena vrijedni.

S popuštanjem epidemije koronavirusa, popustio je, čini se, i rast HDZ-a, pa je u odnosu na travanj kad je skočio za više od 2,5% i time se opet vratio na vrh, ta stranka sad u zanemarivom, ali ipak minusu (-0,2%). SDP je nakon dvopostotnog prošlomjesečnog pada, sad narastao za 1,3%.

Škorin Domovinski pokret gotovo je na istom (+0,1%), a nešto više, ali također sitno, narastao je Most (+0,3). Najviše je rastao broj neodlučnih birača - trenutačno ih je 12% (+1,4%).

tportal

Izvor: Screenshot / Autor: HRT

Hrejting pati populanost tranaka i u šest manjih regija koje su odredili po svom sistemu.

U četiri najjužnije županije suvereno "vlada" HDZ. Njega bi ondje zaokružilo više od 40% birača. SDP je izbor za njih dvostruko manje. Izborni prag prelazi još samo Most, a pragu nadomak je Škorin Domovinski pokret. Blizu praga u Dalmaciji samo je još Pametno.

U Primorsko-goranskoj i Istarskoj županiji te senjskom primorju - obrnuto! Tu suvereno vlada lijevi centar predvođen SDP-om koji dobiva više od 34%, a IDS više od 14,5%. Između njih je HDZ na točno 24%. Nitko više tu ne uspijeva doći ni do 2,5 posto biračke potpore.

Na istoku Hrvatske HDZ je prošli mjesec bio 18% jači od SDP-a, a ovaj je samo tri. Najviše mu je glasova očito uzeo Škoro koji je u svom kraju skočio na 20%. Skok se ovdje dogodio i HSS-u, pa se u Slavoniji i Baranji približio izbornom pragu.

Samo tri stranke prelaze prag i u izbornoj jedinici koja bi se prostirala od Like preko Bjelovarsko-bilogorske, Sisačko-moslavačke do Karlovačke županije. Uz HDZ i SDP prošli je mjesec to bio Škoro. No ovaj je - Most, koji je sad na gotovo 7%, dok se Škorina travanjska potpora prepolovila, pa je u središnjoj Hrvatskoj trenutačno ispod praga.

U Međimurskoj, Varaždinskoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko-križevačkoj županiji prvi je izbor SDP, drugi HDZ, treći Škoro i dalje više nitko. HNS koji je prošli mjesec na sjeveru Hrvatske imao više od 7% potpore, pao je ispod 3,5 posto.

Travanjski zaostatak od gotovo 10 posto za SDP-om u Zagrebu i okolici, HDZ je prepolovio. Pa je SDP sad na malo manje od 30%, a HDZ na malo više od 25. Deset posto uzima Miroslav Škoro. U Zagrebu i okolici, zagrebački je gradonačelnik prvi. Ali ispod izbornog praga.

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!