čudni putevi

Rusko je cjepivo prešlo put od omalovažavanja do glavne premije u borbi protiv koronavirusa. Pogledajte što znamo o Sputnjiku V

17.02.2021 u 15:39

Bionic
Reading

Posljednjih dana u Hrvatskoj je u modi Sputnjik V, rusko cjepivo protiv koronavirusa. Proizvod od kojeg su na početku svi zazirali sada se hvali na sav glas i sve više zaziva kao spas od pandemije koronavirusa. Suočena sa slabim dotokom cjepiva preko Europske unije, Hrvatska se sprema na uvoz velike količine Sputnjika iz Rusije

Recentnoj popularnosti Sputnjika kumovala je kombinacija spore dostave zapadnih vakcina i nepovjerenje u cjepivo tvrtke AstraZeneca, kojeg je Hrvatska najviše naručila, a mnogi ga ne žele davati starijima od 65, neki čak i od 55 godina, uz obrazloženje da ne štiti dovoljno stariju populaciju iako je Svjetska zdravstvena organizacija to demantirala. Tako smo se danas našli u situaciji da se neki hrvatski građani odlaze cijepiti Sputnjikom u Srbiju, a brojni Hrvati zapisuju se na liste u Grudama u Hercegovini, u koje bi trebala stići pošiljka ruskog cjepiva. Svakako se gleda i preko granice, u Srbiju, u kojoj se naveliko cijepi Sputnjikom, što je pomoglo stvoriti pritisak na Vladu da učini nešto po tom pitanju.

U utorak je konačno procurila vijest, koju je u srijedu potvrdio ministar zdravstva Vili Beroš, da Hrvatska kreće u nabavku Sputnjika, moguće i prije nego ga odobri Europska agencija za lijekove. Potez nije jednostavan jer kupovina ruskog cjepiva ima i geopolitičke implikacije. Hrvatska bi postala tek druga zemlja Europske unije, poslije Mađarske, koja je uvezla rusko cjepivo i došla na glas da, poput Viktora Orbana, razbija europsko jedinstvo. Hrvatski premijer Andrej Plenković osvjedočeni je eurofil pa sigurno po tom pitanju neće vući ishitrene poteze.

Dakle, što znamo o Sputnjiku?

Već prvih tjedana pandemije ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je znanstvenim, političkim i vojnim krugovima da se uključe u borbu kako bi Rusija bila prva koja će razviti cjepivo protiv Covida-19. U toj utakmici nije se oklijevalo ići prečacima.

U proljeće 2020. Aleksander Ginzburg, ravnatelj Instituta Gamaleja, pohvalio se da su razvili dobar proizvod pa je sebi ubrizgao eksperimentalnu verziju cjepiva, koje će kasnije dobiti ime Sputnjik V, po satelitu koji je prvi ušao u orbitu Zemlje i pobijedio Amerikance u prvoj fazi svemirske utrke između supersila tijekom Hladnog rata. Simbolika imena je više nego očita.

>>> Kako se pravilno izgovara i piše traženo rusko cjepivo za koronavirus

Potom je u vrućim ljetnim danima prošle godine stigla nevjerojatna vijest - Rusi su stvorili cjepivo protiv Covida-19, bolesti koju izaziva virus što je posljednjih godinu dana u potpunosti izmijenio život na našem planetu. Predsjednik Rusije Vladimir Putin 12. kolovoza je osobno svijetu objavio vijest o velikom uspjehu svoje zemlje, a kako bi bila uvjerljivija, pojačana je informacijom da ga je testirala i jedna od njegovih kćeri.

  • +4
Sputnjik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

Cjepivo je razvio moskovski državni Institut Gamaleja u suradnji s 48. Središnjim istraživačkim institutom Ministarstva obrane, a sve je financirao državni fond. Uvjetno je odobreno tek nakon što je isprobano na nekoliko desetaka ispitanika i prije odrađene treće faze ispitivanja, ključne za utvrđivanje njegove sigurnosti i djelotvornosti. Također, ni rezultati ispitivanja tijekom prve i druge faze nisu javno objavljeni. Još uvijek nisu dostupni svi podaci, požalio se Roman Primula, epidemiolog i savjetnik češkog premijera, u ponedjeljak. Primula je inače pobornik kupovine tog cjepiva.

Objava da je proizvedeno cjepivo izvan Rusije naišla je na skepsu svjetske javnosti. Rusija se suočila s optužbama da je sve to samo veliki igrokaz napravljen u političke svrhe. Čak je samo cjepivo u javnosti ridikulizirano i predstavljano opasnim. Za Kremlj je Sputnjik V dokaz izvrsnosti ruske države koju Zapad nepravedno zlostavlja i Putin ga naziva ‘najboljim cjepivom na svijetu’. Ono je svakako dio geopolitičke igre, kao i njegova prodaja diljem svijeta. Tako polovica Bosne i Hercegovine, naklonjena Rusiji, koristi Sputnjik dok ostatak čeka da kapne nešto sa Zapada.

Ugled Sputnjika u svijetu naglo je porastao početkom veljače, kada je ugledni znanstveni časopis Lancet potvrdio da je cjepivo sigurno i pouzdano i da se zaštita od Covida-19 penje na visokih 91,8 posto, što je znatno bolje od AstraZenece, koja štiti od 76 do 82 posto. Od tada i u Europi polako otvaraju vrata mogućnosti da se cijepe ruskim cjepivom jer trenutno proces cijepljenja ide jako sporo zbog problema s logistikom zapadnih kompanija. Čak je i njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da je sklona korištenju ruskog cjepiva.

Tvrtke Pfizer i Moderna razvile su cjepiva tehnologijom mRNK dok su Sputnjik i AstraZeneca vektorska cjepiva.

Sputnjik je dakle vektorsko cjepivo na bazi adenovirusa čovjeka. Prilikom cijepljenja preparatom Sputnjik V radi se o cijepljenju s dva različita vektorska preparata koji se daju jedan za drugim. Oba preparata imaju po jedan adenovirus tipa 5 (rAd5-S) i 26 (rAd26-S), a koji su uzeti kao temelj za genetsku modifikaciju kako bi stvorili površinsku bjelančevinu kao što je ona na virusu SARS-CoV-2 (koji izaziva Covid-19). U ovom testiranju su sudionici prvo primili cjepivo s rAd5-S, a onda i ono s rAd26-S kao pojačivač. Prvi preparat usporediv je s cjepivom Ad5-nCoV kineskog proizvođača CanSino Biologics, koji također koristi adenovirus tipa 5. Sve u svemu, cjepivo Sputnjik V ima sličnosti s oksfordskim cjepivom AZD1222 tvrtke AstraZeneca. Ona pak za transport bjelančevine koristi adenovirus čimpanze.

Iako je objava Lanceta napravila veliki preokret, ipak nije odagnala skepsu kod svih. Hrvatski znanstvenik Luka Čičin Šain, koji kao virusni imunolog radi u istraživačkom centru HZI u Braunschweigu u Njemačkoj, ima zadršku prema ruskom cjepivu. Tvrdi da Rusi još uvijek skrivaju to kako je napravljeno.

‘Rusko cjepivo, kao i kinesko te ono Johnson&Johnsona, zasniva se na humanom adenovirusu. Čim je to humani adenovirus, on teoretski može izazvati probleme i kod ljudi… Prva stvar koju napravi većina proizvođača je da tom adenovirusu onemoguće sposobnost da se razmnaža u stanicama, da izbace neki gen kako bi ga se onemogućilo u tome. Johnson&Johnson je vrlo jasan i transparentan u tome, kao i kinesko cjepivo. Za rusko cjepivo informacije su vrlo šture. Oni izbjegavaju opisati na koji je način napravljeno to cjepivo’, kazao je Čičin Šain.

Istaknuo je da je veliki nedostatak ruskog cjepiva to da su oba adenovirusa 25 i 26 humani adenovirusi, koji znaju napraviti ozbiljne probleme imunokompromitiranim ljudima te kod njih adenovirusna infekcija zna biti smrtonosna.

‘To je cjepivo koje dolazi s još većim rizikom, a za zdravog čovjeka vjerojatno neće biti problem’, rekao je Čičin Šain.

Kako bilo, Rusi primaju narudžbe sa svih strana. Navodno imaju 1,2 milijarde doza narudžbi koje je unaprijed naručilo više od 50 zemalja, međutim nemaju kapacitet za toliku proizvodnju pa će se u nekim zemljama ići u programe licencirane proizvodnje.

Sputnjik V dosad je odobrilo 28 država i teritorija - koristi se u našem susjedstvu u Bosni i Hercegovini, ali samo u Republici Srpskoj, Srbiji, Mađarskoj, a između ostalih odobrile su ga Argentina i Ujedinjeni Arapski Emirati te ruski saveznici poput Bolivije i Venezuele.

Iako je navodno bilo spremno u kolovozu, široj ruskoj javnosti cjepivo je postalo dostupno tek u prosincu 2020., kada su ga počele primati visokorizične skupine. No čini se da cijepljenje nije usporilo pandemiju koja je nastavila divljati u toj zemlji. Prema riječima glasnogovornika ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj Mateja Sidorova, u Rusiji je do sada cijepljeno tri milijuna od ukupno 144 milijuna stanovnika, što se čini prilično malo za zemlju koja tvrdi da ima cjepivo od kolovoza prošle godine. Rusija i danas ima jednu od najgorih stopa smrtnosti u Europi, a prema nekim podacima, od Covida je umrlo 200 tisuća ljudi.

‘Sami Rusi imaju taj nekakav stav da je njihova medicina uvijek na rubu etičkih i znanstvenih uzusa i da ako želite dobre lijekove, kupujete njemačku, britansku ili općenito europsku proizvodnju’, rekao je prije koji dan Felix Light, novinar Moscow Timesa za ABCNews. To znači da će i sami Rusi pričekati s cijepljenjem dok cjepiva drugih proizvođača ne budu u opticaju. Sam Light, inače Englez, nije imao dvojbi i cijepio se Sputnjikom.

Kako bi se mogao distribuirati u europskim zemljama, potrebno je da Europska agencija za lijekove (EMA) dade odobrenje, a za sada Rusi uopće nisu uputili zahtjev. Moguće je i da lokalna agencija izda dopuštenje za upotrebu Sputnjika, kao što su to napravili Mađari. Upravo je to opcija kojom se spekulira u Hrvatskoj. Kod nas dopuštenja za upotrebu izdaje Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).

'Struka će nam reći je li moguće nekim drugim putem, tipa kroz interventni uvoz, dobiti to cjepivo. Kada naša regulatorna agencija procijeni da su ispunjeni uvjeti, može i mimo EMA-e dati odobrenje. Optimalno bi bilo da EMA izda priopćenje', rekao je ministar zdravstva Vili Beroš na konferenciji za medije Stožera civilne zaštite u srijedu, potvrdivši time da je moguća nabava Sputnjika i mimo europske procedure, a procjena je da bi Hrvatska, ako bi zapadni proizvođači nastavili s kašnjenjem isporuka, od Rusa nabavila oko milijun doza cjepiva Sputnjik V.