ZAPISANI ZA OBJE DOZE

Invazija na Grude: Stiže rusko cjepivo, lista narudžbi je velika, na njoj su i brojni Hrvati

15.02.2021 u 09:00

Bionic
Reading

U Grudama, hercegovačkom mjestu 20-ak kilometara udaljenom od Imotskog, formirala se lista narudžbi za rusko cjepivo Sputnjik V. Do petka navečer na toj listi bilo je zapisano više od pet tisuća imena, od čega i stotinu građana iz Hrvatske

Slobodna Dalmacija saznaje kako se određeni broj naših građana za punu, dvostruku dozu cjepiva ruskog proizvođača, predbilježio u malim Grudama.

Razgovor s medicinskim osobljem iz Zavoda za javno zdravstvo Grude, s linije dežurnog telefona otvorenog samo za predbilježbu za cijepljenje tekao je ovako:

- Iz Hrvatske ste, ma daaaa, možete se predbilježiti, trebaju nam samo vaši podaci da vas upišemo. Ne, ne, nema veze što ste iz Hrvatske, slobodno vas možemo upisati.

Cijena cjepiva će se kretati između 25 i 40 konvertibilnih maraka po dozi, da, da, komercijalne je naravi. Ne plaćate odmah, tek kada dođete ovdje na cijepljenje.

Plaća se ljekarni, mi preuzimamo doze za taj dan po planu cijepljenja i izdajemo račun korisnika. Trebaju nam samo vaši podaci, to je to. Na red za cijepljenje se dolazi kako ste se naručili. Daa, ima još Hrvata u predbilježbi, saznalo se očito, proširilo se, počeli su pozivi - veli nam ljubazno sestra.

Ali nije to i jedina vijest, druga otkriva izniman kuriozitet, taj da je epidemiologinja Andrea Jurić, direktorica kantonalnog Zavoda iz Gruda, uspjela ono što ni velike države nisu. Preskočila je uobičajeni birokratski državni aparat. Uspjela je stupiti u direktnu svezu s ruskim proizvođačem Sputnjika i dogovoriti nabavku 20 tisuća doza. Dovoljno za dvije ture cijepljenja deset tisuća osoba.

  • +4
Sputnik V Izvor: EPA-EFE / Autor: DAVE MUSTAINE

Ostaju još samo dvije stvari, to da Federalno ministarstvo zdravstva BiH odobri hitnu dozvolu za uvoz, i ruski proizvođač ispuni zadanu obvezu. S te dvije zadnje karike u lancu, Sputnjik u Grude po svim propisima transporta stiže do kraja trećeg, početkom travnja mjeseca.

Iz Hrvatske su prijavljeni građani mahom iz Zagreba. Očito je kako je tu, lokalizirano, procirkulirala vijest o projektu iz malih Gruda.

Na listi je sveukupno malo više od pet tisuća ljudi, imena su iz cijele Bosne, podosta ih je iz Sarajeva, Tuzle. Broj im raste. Naručivanje je trebalo biti zaključeno, no s obzirom na to kako se novi samo javljaju, a mjesta još ima, prijave se zaprimaju i nadalje. Prema očekivanjima cijena jedne doze bi u hrvatskoj valuti bila bi maksimalno oko 160 kuna. Dvije doze oko 360 kuna. Cijena se još ne može najpreciznije izračunati jer podliježe nizu troškova.

Svatko tko se kod cijepi u Grudama bilo da je iz kantona, federacije, iz Hrvatske, dobit će i iskaz o cijepljenju, sa svim potrebnim podacima, piše Slobodna Dalmacija.