KOMPARATIVNO ISTRAŽIVANJE

Moskva: Ruska cjepiva djelotvorna protiv britanskog soja

16.02.2021 u 17:23

Bionic
Reading

Dva cjepiva odobrena u Rusiji pružaju zaštitu protiv zaraznijeg soja koronavirusa otkrivenog u Velikoj Britaniji, objavile su ruske vlasti u utorak

Komparativno istraživanje pokazalo je da antitijela stvorena nakon cijepljenja Sputnjikom V i EpiVacCoronom štite i od britanskog soja, objavila je agencija za zaštitu potrošača Rospotrebnadzor.

Zasad nisu provedena istraživanja vrijedi li to i za južnoafrički soj, prenosi agencija dpa.

Njemački Robert Koch Institut (RKI) za kontrolu zaraza objavio je da još nema dokaza da su cjepiva manje djelotvorna protiv britanskog soja, koji se širi i Njemačkom.

Stručnjaci vjeruju kako neka cjepiva ipak jesu manje djelotvorna protiv soja iz Južnoafričke Republike, piše dpa.

Sputnjik V na ruskom je tržištu šest mjeseci te se koristi u više od 15 država, a EpiVacCorona neće ući u upotrebu do ožujka.

Hrvatski premijer Andrej Plenković u utorak je rekao kako je angažirao ministre vanjskih poslova i zdravstva da, ako se dokaže pouzdanost ruskog cjepiva, „idemo i na tu vrstu dodatnih količina“.

Dan ranije je kazao da je Rusija izrazila spremnost dostaviti Hrvatskoj Sputnjik V te da vlada s Hrvatskom agencijom za lijekove razmatra „što se pravno može učiniti“.

Europska agencija za lijekove (EMA) još nije odobrila rusko cjepivo, no to je učinila mađarska državna agencija prošli mjesec, čime je Mađarska postala prva država u EU-u koja koristi Sputnjik V.