rat u ukrajini

Rusi nastavljaju ofenzivu na Bahmut, snimke pokazuju napredovanje na jugozapadu

30.03.2023 u 11:22

Bionic
Reading

Ruske snage nastavile su ofenzivne operacije u i oko Bahmuta 29. ožujka, a geolocirane snimke objavljene 28. i 29. ožujka pokazuju da su napredovale u južnom i jugozapadnom Bahmutu, analizira Institut za istraživanje rata

Ruski vojni blogeri tvrde da su ruske snage vodile napadačke operacije u blizini Hromova (dva kilometra zapadno od Bahmuta) i da su napredovale u sjevernim dijelovima Bahmuta, kao i da su 28. i 29. ožujka pripadnici skupine Wagner napredovali u južnom dijelu tog grada, piše Institut za istraživanje rata (ISW).

Prema pisanju ruskih blogera, pripadnici Wagnera jačaju napade unutar samog Bahmuta jer su konvencionalne ruske snage ojačale položaje sjeverno i južno od grada kako bi se obranile od potencijalnih ukrajinskih protunapada, podupirući procjenu ISW-a da konvencionalni ruski elementi vjerojatno sve više podupiru operacije vagnerovaca na tom području. Ministarstvo obrane Ujedinjenog Kraljevstva izvijestilo je da ruske snage nastavljaju s napadima na Bahmut smanjenim tempom u usporedbi s prethodnim tjednima.

  • +10
Ukrajinski vojnici na prvoj liniji kod Bahmuta Izvor: Profimedia / Autor: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Ruski blogeri tvrde da su vagnerovci napredovali u blizini Ivanivske (šest kilometara zapadno od Bahmuta) 29. ožujka te da su ukrajinske snage nastavile s pokušajima potiskivanja ruskih snaga s autoceste T0504 od 28. ožujka. ISW piše da je ukrajinski Glavni stožer izvijestio da su ruske snage izvele neuspješne napadačke operacije unutar 11 kilometara sjeverozapadno od Bahmuta u blizini Orihovo-Vasilivke i Bogdanivke te unutar 16 kilometara jugozapadno od Bahmuta u blizini Ivanivske, Predtečine i Ozarianivke. Također se navodi da je Glavni stožer priznao da su ruske snage izvele djelomično uspješne napade na Bahmut, ali nije precizirao detalje tih napada. ISW je procijenio da su snage skupine Wagner vjerojatno zauzele industrijski kompleks AZOM u sjevernom Bahmutu i ostvarile dodatne uspjehe u gradu 28. ožujka.