napad nije zaustavljen

Institut za rat: Vagnerovci ipak napreduju u Bahmutu, Rusi drže 65 posto grada

29.03.2023 u 10:32

Bionic
Reading

Iako su izvještaji govorili o zastoju ruskih snaga u Bahmutu, čini se da vojnici ipak napreduju, analizira Institut za rat

Snage Wagner grupe vjerojatno su zauzele industrijski kompleks AZOM u sjevernom Bahmutu i nastavljaju napredovati, javlja Institut za rat (ISW).

Ruski blogeri, piše ISW, javljaju da su 28. ožujka Wagnerovi borci zauzeli kompleks AZOM i rade na čišćenju područja od preostalih ukrajinskih snaga. To je u skladu s vizualnim dokazima ruske prisutnosti u kompleksu AZOM. Snimka objavljena 26. ožujka prikazuje dopisnika ruske novinske kuće RIA Novosti kako se kreće po teritoriju kompleksa s očiglednom lakoćom, što ukazuje na to da Wagner vjerojatno kontrolira dovoljno elektrane da mediji mogu biti tamo u relativnoj sigurnosti. Dopisnik RIA Novosti Sergej Šilov dodatno je posjetio AZOM 28. ožujka i izvijestio da su se borbe preselile u industrijsku zonu južno od AZOM-a.

ISW piše i kako su ruski blogeri 28. ožujka ustvrdili da su Wagnerovi borci napredovali bliže centru Bahmuta, preuzeli kontrolu nad gradskom tržnicom i stigli do Palače kulture. 'Te tvrdnje su uvjerljive s obzirom na geolocirane vizualne dokaze Wagnerovog napredovanja prema središtu grada objavljene 28. ožujka, kao i snimke borbi ukrajinskog pješaštva s ruskim snagama u blizini Palače kulture i tržnice u središtu Bahmuta. Wagner vjerojatno radi na konsolidaciji napredovanja u sjevernom i središnjem Bahmutu kako bi se probio prema središtu i proširio svoju zonu kontrole na zapadni dio grada', tvrdi ISW.

ISW procjenjuje da su ruske snage napredovale pet posto u posljednjih sedam dana i da trenutno zauzimaju otprilike 65 posto grada.

  • +10
Bitka za Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Aris Messinis / AFP / Profimedia