LINIĆ O MOGUĆEM PREMIJERU

'Rohatinski neće s monetarne prijeći na fiskalnu politiku'

29.11.2010 u 15:21

Bionic
Reading

'Ne vjerujem da će Željko Rohatinski, koji je kao čelni čovjek monetarne vlasti imao niz uspjeha, svoje znanje o monetarnoj politici zamijeniti fiskalnom', komentirao je danas u Rijeci SDP-ov saborski zastupnik Slavko Linić HSLS-ovu najavu da će guvernera HNB-a Rohatinskog kandidirati za premijera

Linić je dodao da bi HSLS trebao prihvatiti odgovornost koju snosi za pogrešnu fiskalnu politiku dok je participirao u HDZ-ovoj koalicijskoj vlasti.

SDP-ovac Željko Jovanović smatra da će budući premijer biti Zoran Milanović te da će dobro surađivati s guvernerom i nudi rješenje za dobrobit svih građana Hrvatske. 'Vrijeme je da se vrh HDZ-a podijeli u nekoliko grupa, jednu na čelu s Ivom Sanderom koja putuje u Remetinac, drugu na čelu s Jadrankom Kosor i Vladimirom Šeksom koji mogu u zasluženu mirovinu gdje će pisati memoare o dragom Ivi Sanderu, i treću grupu koja će u oporbu na jedno dulje vrijeme’, smatra Jovanović.

Rekao je i da se 'vrhuška vladajućih ponaša poput stanara zgrade u kojoj samo na njihovom katu nema nikakvih problema te ih se ne tiče što na ostalim katovima nema ni struje ni vode, što se temelji zgrade urušavaju, a krov prokišnjava'.

Stoga Jovanović drži da radnici koji su izgubili radna mjesta, potplaćeni i neplaćeni i svi oni ugroženoga životnoga standarda i položaja u društvu, od izbora očekuju samo jedno - promjene društvenih i gospodarskih vrijednosti u korist rada i stvaranja, a ne, kao dosad, u korist korupcije, profita i dijeljenja po kriterijima političkog i osobnog interesa.

Podsjetio je na političku korupciju u Sinju, poznatu kao Jarnjakov poučak, na najnovije otkrivenu trgovinu u kojoj je Jarnjak 2007. kupio jednog koalicijskog partnera za 500.000 kuna, a rekao je i kako mu je osobno ovih dana jedan saborski zastupnik ispričao da mu je 2007. Jarnjak ponudio torbu s milijun eura samo da se priključi Sanderovoj većini.

Linić je upozorio na jedan od gorućih problema u Hrvatskoj zbog kojeg je i Europska unija zabrinuta, a to je nelikvidnost od 33 milijarde neplaćenih računa, koja će samo rasti ako se nešto ne poduzme, a kojim se Vlada ne bavi.

Prema njegovim riječima, EU je donijela direktivu o rokovima plaćanja, a SDP nudi prijedlog Zakona o plaćanju, koji bi trebao hitno ući u saborsku proceduru, no, prema svemu sudeći, to se neće dogoditi.