BLAŽENKA DIVJAK

'Roditelj neće moći doći u školu i reći - moje dijete neće učiti evoluciju'

18.12.2017 u 09:37

Bionic
Reading

Ministrica znanosti Blaženka Divjak izjavila je da spornu odredbu iz predloženog Zakona o odgoju i obrazovanju po kojoj roditelji imaju pravo birati obrazovne sadržaje za svoje dijete treba dodatno razjasniti jer nije jasno napisana. 'Roditelj ne može birati sadržaje obaveznih predmeta, govorimo isključivo o njegovoj odluci o izbornim sadržajima i izvannastavnim aktivnostima', rekla je Divjak

U intervjuu za Jutarnji list, ministrica je odgovorila na pitanje hoće li ta promjena u praksi rezultirati novom podjelom djece, kao u slučaju vjeronauka. 

'Ma, naravno, da neće biti podjele kad na obveznim predmetima moraju sudjelovati svi učenici. Izborne predmete ionako sami biraju, a pitanje je da li svi moraju sudjelovati u izvannastavnim sadržajima, poput, primjerice, savjetovanja sa školskim liječnikom. Roditelj može birati želi li sam savjetovati svoje dijete ili će to prepustiti liječniku. Važno je razjasniti te stvari u kaosu poluinformacija', kazala je Divjak.

'Roditelj neće moći doći u školu i reći - moje dijete neće učiti evoluciju. To bi bila vrhunska glupost i to je nemoguće. No može reći na ovaj izborni predmet ide, na ovaj ne. Moje dijete će sudjelovati u ovoj izvannastavnoj aktivnosti, a na ovoj neće. Ta sloboda izbora ulazi u zakon, jer to je i naša praksa.', rekla je ministrica.

Govoreći o novom sastavu Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije, poručila je da je za izbor Jasminke Buljan Culej doznala dan-dva prije imenovanja i izrazila očekivanje da će Culej, kao i ostali imenovani članovi Povjerenstva, 'preuzeti odgovornost'.

Otkrila je da su u pripremi Zakona o strukovnom obrazovanju bili 'ogromni pritisci iz različitih interesnih skupina koje su zamišljale drukčije korištenje novca europskih fondova' kako bi se osnovale posebne ustanove za centre kompetentnosti.

  • +8
Ministrica Blaženka Divjak u Osijeku Izvor: Cropix / Autor: Vlado Kos

'Po toj varijanti u prvome valu trebali bismo dobiti 21 novog direktora, pa svaki od njih svoju tajnicu, valjda i spremačicu. To su bili gospodarski lobiji. Druga varijanta pritiska je bila da se taj novac dodijeli direktno gospodarskim subjektima. Nisam htjela na to pristati', kazala je ministrica, podsjećajući da je riječ o milijardu kuna koje ne se mogu trošiti nikako drukčije nego za strukovne škole. 

Cijeli intervju možete pročitati ovdje.