MUKE PO OBRAZOVNOJ REFORMI

HDZ nije uslišio gorljivu želju svog partnera: 'Umjesto PSP-a, imat ćemo PTSP'

15.12.2017 u 10:02

Bionic
Reading

Unatoč traženju HNS-a da novo Posebno stručno povjerenstvo (PSP) za provedbu Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije bude sastavljeno od čelnika institucija i tijela vezanih uz provedbu Strategije, to se nije dogodilo. Barem ne u potpunosti, jer je HDZ članove iz svoje kvote birao po nekim drugim kriterijima. Ministrica Blaženka Divjak i Milorad Batinić (HNS) prilično su pomirljivi prema toj činjenici, no zato ogorčenje pršti iz GLAS-a i GOOD Inicijative

Vlada je u srijedu donijela odluku o osnivanju PSP-a na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem, koji će to ključno tijelo za izradu Strategije i izbor Ekspertne radne skupine (ERS) za provedbu kurikularne reforme voditi uz podršku ministrice Blaženke Divjak i predsjednice saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesne Bedeković (HDZ).

Uz njih, članovi PSP-a iz kvote HNS su predsjednik HAZU-u Zvonko Kusić, predsjednik Upravnog odbora Hrvatske zaklade za znanost Dario Vretenar, predsjednica Nacionalnog vijeća za razvoj ljudskih potencijala Ružica Beljo Lučić i predsjednica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja Suzana Hitrec, dok su iz kvote HDZ-a u PSP ušli prorektor Sveučilišta u Zagrebu za znanost, međuinstitucijsku i međunarodnu suradnju Miloš Judaš, profesor s Odsjeka za pedagogiju zagrebačkog Filozofskog fakulteta Neven Hrvatić, profesor sa zagrebačkog Pravnog fakulteta Frane Staničić te bivša voditeljica Ekspertne radne skupine (ERS) Jasminka Buljan Culej

Prije nepunih mjesec dana, na konferenciji za novinare s premijerom Plenkovićem o uvođenju obvezne informatike, ministrica Divjak izjavila je da je HNS inzistirao na tome da u PSP-u budu zastupljeni čelnici institucija i tijela vezanih uz provedbu Strategije, jer je najvažnija zadaća PSP-a ta da koordinira različite aktivnosti po tom pitanju. Danas izbjegava komentirati činjenicu da članovi PSP-a iz HDZ-ove kvote uglavnom ne ispunjavaju taj HNS-ov kriterij. 

'Radi koordinacije poslova oko provedbe Strategije, kao i usklađivanja s drugim srodnim strategijama, te radi praćenja provođenja Strategije dobro je da se osnovalo novo Posebno stručno povjerenstvo s obzirom na širok opseg mjera iz Strategije obrazovanja, znanosti i tehnologije. S obzirom na to da je Ministarstvo nadležno za eksperimentalnu provedbu kurikularne reforme i reforme strukovnog obrazovanja, intenzivno nastavljamo sa svim aktivnostima provedbe jednako kao i do sada', poručila je ministrica Divjak. 

  • +50
Blaženka Divjak Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Šef HNS-a Predrag Štromar još u kolovozu izjavio je da PSP treba institucionalizirati tako što bi njegovi članovi bili lideri institucija odgovornih za provedbu Strategije koji bi u PSP ulazili 'svojom pozicijom... a ne da ih bira izvršna vlast'. Je li Milorad Batinić, predsjednik saborskog Kluba zastupnika HNS-a i aktivni sudionik pregovora o sastavljanju PSP-a, zadovoljan HDZ-ovom odabirom ili je od HDZ-a očekivao više? 

'To je stvar HDZ-a, odnosno predsjednika Vlade Andreja Plenkovića. Mi smo išli institucionalno; iza institucija stoje imena, ali išli smo na to da članovi PSP-a budu predstavnici institucija za koje smatramo da mogu dati još veći doprinos bržoj provedbi kvalitetne kurikularne reforme u cjelini', kazao je Batinić za tportal. Upitan je li mu ipak žao zbog konačnog HDZ-ovog odabira, odgovara da je to procjena i odgovornost HDZ-a. 

  • +2
Konferencija za medije HNS-a o inicijativi za hitnom provedbom obrazovne reforme Izvor: Cropix / Autor: Bruno Konjevic / CROPIX

Batinićev bivši stranački kolega Goran Beus Richembergh, potpredsjednik Građansko-liberalnog saveza (GLAS), ne krije zabrinutost zbog ovakvog razvoja događaja.

'Od tzv. depolitizacije kurikularne reforme neće biti ništa dokle god je na čelu Povjerenstva predsjednik HDZ-a. O Povjerenstvu u kojemu sjedi čovjek koji je za sekularizam, što je inače ustavna vrednota, napisao da se radi o borbenoj ideologiji, i neki drugi članovi čiji su stavovi izrazito rigidni i konzervativni, možemo samo reći da će služiti za proizvodnju PTSP-a u provođenju kurikularne reforme', poručio je Beus Richembergh, aludirajući na Franu Staničića s Pravnog fakulteta.

Ni Eli Pijaca Plavšić iz GOOD Inicijative nije ni najmanje optimistična. Je li ona očekivala ovako nešto?

'Najave su bile da će u PSP ući čelnici ustanova i agencija zaduženih za provedbu Strategije, a očito se opet radi o političkom izboru. No čak i to na stranu; osim Suzane Hitrec i Ružice Beljo Lučić, nitko od članova PSP-a, koliko znam, nije bio uključen u stvaranje Strategije, a imenovanje Jasminke Buljan Culej smatram izuzetno lošim potezom s obzirom na njezino ponašanje vezano uz netransparentnost i aktivnosti oko izbora na čelo Ekspertne radne skupine, pri čemu na tom mjestu nije napravila ništa. Umjesto da se takvo ponašanje na neki način kazni, ono se nagrađuje sudjelovanjem u tako važnom tijelu kao što je PSP. Ta odluka ne govori ništa dobro o tome na koji će način i hoće li Povjerenstvo nastaviti s radom na najvažnijem dokumentu za razvoj Hrvatske', zaključuje Pijaca Plavšić.