OD 1. STUDENOG

Rijeka: Odvoz komunalnog otpada poskupljuje 25 posto

27.10.2020 u 14:42

Bionic
Reading

Odvoz miješanoga komunalnog otpada za Riječane će od 1. studenoga u prosjeku biti skuplje 25 posto, a poskupjet će i u osam lokalnih jedinica u kojima tu uslugu obavlja Komunalno društvo Čistoća, najavili su u utorak gradonačelnik Vojko Obersnel i direktorica Čistoće Jasna Kukuljan.

Konferencija za novinare održana je umjesto javne sjednice gradonačenikova kolegija, koja će se do daljnjeg održavati elektronskim putem.

Obersnel je rekao da je dana suglasnost na cjenik javne usluge prikupljanja miješanoga komunalnog otpada i biorazgradivoga komunalnog otpada za kućanstva te za pravne osobe i obrtnike, koji je predvidio znatno povećanje usluga Županijskoga centra za gospodarenje otpadom Marišćine.

Nastavit će se razgovori o korekciji cijena s Ekoplusom, koji upravlja tim centrom, a tražit će se analiza cijena i objašnjenje svake stavke, pogotovo za glomazni komunalni otpad.

Direktorica Čistoće Jasna Kukuljan podsjetila je da je Ekoplus od 1. listopada povećao cijenu obrade miješanoga komunalnog otpada s 470 na 540 kuna po toni. Cijena za glomazni otad povećana je s 232 kune po toni na 1990 kuna. Čistoća je zbrinjavanje otpada u Marišćini dosad plaćala 27 milijuna kuna, a sada je cijena narasla na 48 milijuna kuna.

Čistoća je zato izradila nove kalkulacije cijena, koje su u proceduri u svih devet lokalnih jedinica, a novi cjenici bit će primijenjeni od 1. studenoga. Na području grada Rijeke riječ je o prosječnom povećanju oko 25 posto, a u drugim lokalnim jedinicama ovisit će o ostalim parametrima, kao što su reciklažna dvorišta.

Za tročlano kućanstvo u Rijeci, koje je u prosjeku plaćalo 72,06 kuna na mjesec cijena će se povećati na 89,84 kune bez PDV-a, što je povećanje od 24,67 posto.

Obersnel je u nastavku komentirao stanje vezano uz epidemiju koronavirusa. "Na području Primorsko-goranske županije i grada Rijeke još se relativno dobro držimo iako i kod nas raste broj pozitivnih. To je još uvijek broj koji zahtijeva oprez i mjere, ali ne drastične mjere. Poštujemo sve odluke Nacionalnog stožera, a naše jedinice Civilne zaštite su uključene u provedbu i kontrolu mjera", rekao je.

Zasad nema potrebe prelaska na on-line nastavu, osim ako Nacionalni stožer ne donese drugačiju odluku, rekao je Obersnel i dodao da se za dane kada su djeca u samoizolaciji roditeljima neće naplaćivati usluge vrtića i produženog boravka. Od 8250 učenika osnovnih škola i 3200 djece u vrtićima u samoizolaciji je sedam razreda u osnovnim školama i šest skupina u vrtićima te petero učitelja i odgajatelja.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o stanju u riječkoj bolnici Obersnel je rekao da je, prema informacijama koje ima, stanje u ovom trenutku zadovoljavajuće, ponajprije u kontekstu broja oboljelih i zbrinjavanja oboljelih od covida-19.

"Bolnica u ovom trenutku ima više nego dovoljno kapaciteta za eventualno daljnje povećanje broja oboljelih, pa i onih kojima će biti potrebni respiratori", istaknuo je.

Obersnel je još rekao da o financijskim pokazateljima nema previše podataka, pri čemu je dodao da se "u Hrvatskoj ne isplati biti dobar jer ako si dobar, nisi nagrađen, a ako si loš, onda netko drugi pokrije tvoje troškove".