energetska neovisnost

Recikliraju stare baterije, napajaju se putem solara, starim odjevnim predmetima daju novi život

27.05.2024 u 08:58

Bionic
Reading

Osječki EDukOS, privatna gimnazija, postaje energetski neovisna škola zahvaljujući vlastitoj proizvodnji električne energije uz korištenje dvije solarne elektrane, LED rasvjeti, termostatskoj glavi za grijanje, a recikliraju otpad i smanjuju korištenje plastike

Prema zelenoj budućnosti okrenuli su se u osječkoj privatnoj gimnaziji EDukos koja je prošle godine otvorila svoja vratima novim generacijama učenika. Središnji dio energetske neovisnosti ove škole su dvije vlastite solarne elektrane ukupne snage 42,5 kW instalirane na krovu zgrade, a koje osiguravaju dovoljnu količinu električne energije.

'One pokrivaju vlastitu potrošnju struje i omogućuju vraćanje viška natrag u mrežu, čime doprinose energetskoj stabilnosti šire zajednice', ističe osnivač EDukOS-a Kristijan Šimičić.

LED rasvjeta postavljena je u svim prostorijama škole zajedno sa senzorima pokreta čime se dodatno smanjuje potrošnja električne energije, napominju u EDukOS-u. Kako bi optimizirali potrošnju toplinske energije, zgradu su opremili termostatskim glavama. Uz pomoć tih uređaja omogućuje se precizno reguliranje temperature u svakoj prostoriji čime se smanjuje nepotrebno trošenje energije, a istovremeno se osigurava ugodna temperatura u prostorijama. U sanitarne čvorove instalirali su aeratore, odnosno automatske mješalice kojima se kontrolira protok vode čime se smanjuje, kako opisuju, nepotreno rasipanje ovoga resursa.

'U školi recikliramo stare baterije, postavljeni su posebni boksovi za odjavanje plastike, papira i ostalog otpada. U borbu protiv nepotrebnog korištenja plastike, krenuli smo s podjelom metalnih bočica za vodu', poručuju iz EDukOS-a.

Modeli u zelenim i održivim odjevnim kombinacijama prošetali su se i školskom modnom pistom. Predstavljena je prva inovativna kolekcija koja spaja ekološku osviještenost, kreativnost učenika i angažiranost zajednice. Razvojni tim škole i učenika kreirao je platformu koja istovremeno povezuje modne trendove i educira o važnosti očuvanja planeta Zemlje.

'U fokusu su zelene odjevne kombinacije i modni dodaci napravljeni od recikliranih materijala što naglašava važnost ponovne uporabe i smanjenja otpada. Održan je istovremeno i pub kviz koji je osmislio nastavnik geografije Vedran Hozjan s ciljem multidisciplinarnog pristupa edukaciji i angažmanu mladih u zaštiti okoliša', poručili su iz EDukOS-a.

sve osim nogometa

Učitavanje...