završen projekt

Evo kako će izgledati novi KBC Osijek, vrijedan 715 milijuna eura

28.12.2023 u 11:49

Bionic
Reading

Završen je projekt 'Pripreme strateškog projekta izgradnje novog KBC-a Osijek' vrijedan gotovo 4,7 milijuna eura od čega je gotovo 4 milijuna eura stiglo iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Na projektu se radilo protekle 3,5 godine

Novi Klinički bolnički centar Osijek trebao bi se izgraditi u Gackoj ulici u Osijeku, a protezat će se na više od 215.000 četvornih metara od čega je 150.000 medicinskih 'kvadrata'. Imat će šest nadzemnih i dvije podzemne etaže, 1400 parkirnih mjesta, 1300 kreveta i 38 kirurških dvorana. Vrijednost objekta penje se na 715 milijuna eura bez potrebne medicinske opreme, a trebao bi se izgraditi za pet godina.

'Imat ćemo jedan funkcionalan objekt, po suvremenim europskim standardima. Povećat ćemo energetsku učinkovitost jer sada radimo na četiri raštrkana lokaliteta. Medicinske sestre i tehničari, s obizirom da sada imamo bolnicu paviljonskog tipa, neće više morati šetati i nositi primjerice uzorke jer će se sve nalaziti pod istim krovom. U konačnici ćemo se moći okrenuti i razvoju zdravstvenog turizma', objasnio je prednosti novoga objekta za tportal, ravnatelj KBC-a Osijek Željko Zubčić.

Darko Ojvan, direktor tvrtke Respekt-ing, istaknuo je kako je ovo vjerojatno najveći projekt u RH u protekloj godini koji je radila neka projektantska kuća te da je novi osječki KBC sedam puta veći od nogometnog stadiona Opus Arena. Internacionalni tim od 60 inženjera godinu dana intenzivno je radio i u roku isporučio izuzetno složenu dokumentaciju.

'Ako sve bude u ovom planu kako smo sada i sebi zacrtali realizacija projekta može biti zaista onda u narednih pet godina, a to onda govorimo sigurno do 2028., odnosno 2029. kada bismo već ovaj veliki kompleks od 190 000 kvadrata imali i izgrađeno. Neću pretjerivati ako kažem da je ovo jedan epohalni projekt, ne samo za Osijek i Osječko-baranjsku županiju, već i za cijeli istok Hrvatske', rekla je Nataša Tramišak, koordinatorica projekta u Osječko-baranjskoj županiji za STV.

Sanja Pešić, pomoćnica ravnatelja za financijsko poslovanje KBC Osijek napomenula je kako je Klinički bolnički centar Osijek jedina ustanova I. kategorije na istoku Hrvatske kojoj gravitira sedam zdravstvenih ustanova i oko 900.000 pacijenata za koje je cilj osigurati zdravstvenu infrastrukturu u skladu s važećim propisima i najmodernijim standardima na europskoj i nacionalnoj razini.

  • +2
Novi KBC Osijek Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Respek-ing

Pomoćnik ravnatelja za kvalitetu KBC-a Osijek, prof.dr.sc. Domagoj Drenjančević u razgovoru za Radio Osijek rekao je kako se buduću bolnicu može usporediti samo s Kliničkom bolnicom Dubrava.

'Bolnica će umnogome podići kvalitetu usluge ne samo žiteljima pet slavonskih županija već i razinu zdravstvene usluge u cijeloj Hrvatskoj. Kao što znate radimo u bolnici paviljonskog tipa u kojem su dijelovi stari i 150 godina i nužno nam je potrebna ovakva investicija', rekao je prof. dr. Drenjančević.

S videom novog KBC-a na svojem se Instagramu oglasio i osječki gradonačelnik Ivan Radić napisavši kako je Grad Osijek u rujnu darovao zemljište u Gackoj ulici, a protekli tjedan je hrvatska Vlada odlučila zamjeniti zemljište za realizaciju ovog strateškog projekta.

'Navedenim odlukama Grada i Vlade stvorile su se preduvjeti za početak procesa ishođenja građevinske dozvole za samu izgradnju objekta.', napisao je na svojem Instagramu Radić.