objavljeni prioriteti

U Osijek se slilo 350 milijuna eura EU novca, kreću deseci vrijednih projekata

09.05.2024 u 14:27

Bionic
Reading

Na području Osijeka u ovom trenutku realiziraju se 84 projekta vrijedna više od 350 milijuna eura, od čega se više od 50 posto sufinancira sredstvima iz EU fondova, istaknuto je u četvrtak na osječkom Pravnom fakultetu u sklopu obilježavanja Dana Europe

Na predavanju o gradskim EU projektima dogradonačelnik Dragan Vulin kazao je kako se u Osijeku provodi niz velikih infrastrukturnih projekata, među kojima su uređaj za pročišćavanje otpadnih voda, vrijedan 50 milijuna eura, modernizacija tramvajske infrastrukture, u vrijednosti 35 milijuna eura, te nabavka novih niskopodnih tramvaja, koji stižu početkom iduće godine, vrijednih 25 milijuna eura.

Podsjeća kako je završena obnova povijesne gradske jezgre Tvrđe, vrijedna 17 milijuna eura, te ističe projekte izgradnje tri nova dječja vrtića i dogradnju dva postojeća, vrijednih 10-tak milijuna eura, sredstvima Nacionalnog programa oporavka i otpornosti. To je posebno značajno jer su od Domovinskog rata u Osijeku izgrađena samo dva vrtića.

Važno je istaknuti novo financijsko razdoblje mehanizma Integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU), u kojem na raspolaganju imamo 55 milijuna eura, što je 15 milijuna više nego u prethodnom razdoblju, a od nekadašnjih 19 jedinica lokalne samouprave sada ih na našem području ima 10 pa će svima na raspolaganju biti više sredstava, rekao je Vulin.

Među projektima koji će se financirati tim sredstvima su nova Gradska knjižnica, revitalizacija kompleksa "Gradski vrt", izgradnja nove središnje gradske tržnice i izgradnja biciklističkih staza.

Vulin ističe kako je 350 milijuna eura ogroman iznos u usporedbi s godišnjim gradskim proračunom od 140 milijuna eura.

Osijek je 2022. godine bio najuspješniji grad u Hrvatskoj po povlačenju EU sredstava, a u posljednjih devet godina najuspješniji smo i po postotku utrošenih sredstava iz EU fondova, dodao je.

U sklopu obilježavanja Dana Europe na Pravnom fakultetu je održana tribina "Odjeci socijalne Europe- dijalog posvećen društvenoj ravnopravnosti djece i mladih" te predstavljena knjiga Olje Družić Ljubotine i Damira Ljubotine "Doživljaj socijalne nepravde- Psihosocijalna perspektiva".