povratak u normalu

Radnicima u ovim tvrtkama stižu božićnica i 13. plaća; evo koliko će dobiti za blagdane

07.12.2021 u 09:41

Bionic
Reading

Nakon nikad neizvjesnije lanjske godine, koja je mnogima 'ukrala' Božić, brojne su se tvrtke na krilima popuštanja pandemijskih mjera i izvrsne turističke sezone ipak vratile u 'normalu', pa neke ove godine i pojačano nagrađuju svoje radnike, piše u utorak Večernji list

S obzirom na kasno otvaranje većine hotela, kampova i ljetovališta te normalizaciju poslovanja tek u srpnju, kao i na činjenicu da turistički djelatnici nisu mogli raditi veći dio ove godine, Valamar je to svojim djelatnicima u prosincu odlučio nadoknaditi isplatom 13. plaće i dodatne nagrade – božićnice, dara djeci, jubilarne nagrade i dara u naravi u sveukupnom iznosu od 5000 do 7800 kuna neto, što će primiti više od 2500 djelatnika, priopćili su iz Valamara.

Isplata 13. plaće jedna je od mjera koju su, kako tvrde, pokrenuli s ciljem zadržavanja djelatnika u turizmu i kvalitetne pripreme naredne turističke sezone. Božićnica će biti isplaćena i stalnim sezoncima te ostalim sezoncima, ovisno o duljini trajanja ugovora o radu u 2021. godini.

Radnicima hotelske grupacije Jadran na kraju uspješne poslovne godine bit će isplaćeno 2000 kuna nagrade te božićnica u visini od 3000 kuna. Gotovo svi poslodavci koji su odgovorili na naš upit o božićnicama dijelit će i od 200 do 600 kuna za djecu zaposlenika ili dar u naravi u tom iznosu, pa tako i Jadran u visini od 600 kuna.

Atlantic grupa jedan je od rekordera svake godine kad su u pitanju božićnice – prigodna nagrada iznosit će 4500 kuna neto, dok dm, najpoželjniji poslodavac u Hrvatskoj već 12 godina zaredom, nagrađuje stimulacijom u visini prosječne mjesečne plaće svakog pojedinog djelatnika. Podsjetimo, prosječna plaća prodavača u dm-u u ovoj godini iznosi 10.787,52 kune.

Franck je zaposlenicima osigurao 2000 kuna božićnice, Rasco 2200 kuna, a Iverpan 2000 kuna. Trgovački lanac Pevex radnicima daje 1200 kuna božićnice, a Ikea 1500 kuna neto. Inače, ovaj iznos božićnica dio je i nedavno sklopljenog kolektivnog ugovora tvrtke Ikea Hrvatska i Sindikata trgovine Hrvatske, kojim se jamče i druga prava i pogodnosti zaposlenima, poput jubilarnih nagrada, darova djeci, ali i poklona za sklapanje braka ili za okrugle rođendane, ističu iz Ikee.

U Lidlu je božićnica 2500 kuna, što je u odnosu na prethodnu godinu povećanje od 300 kuna. U Kauflandu zaposlenici na nerukovodećim pozicijama dobivaju poklon-bon u vrijednosti od 2500 kuna, poklon-paket s prigodnim proizvodima, a s plaćom za studeni dobivaju i nagradu za radne rezultate koju taj trgovački lanac isplaćuje dva puta godišnje u iznosima od minimalno 2500 kuna. U Loniji pak božićnica iznosi 1500 kuna.

Uz brzu prilagodbu na promjene u poslovanju, i Mc Donald’s Hrvatska uspijeva se nositi s izazovima koje je donijela pandemija pa je djelatnicima u restoranima tog lanca brze hrane osigurano povećanje plaća od 1. prosinca za prosječno 10,3 posto, ovisno o poziciji. Božićnica će iznositi 1000 kuna neto, donosi Večernji list.