vrijeme darivanja

Većina očekuje božićnicu, računaju na više od 2 tisuće kuna, a zanimljivo je što bi tim novcem napravili

  • Autor: I. Ba.
  • Zadnja izmjena 04.12.2019 13:34
  • Objavljeno 04.12.2019 u 12:36
Ilustrativna fotografija

Ilustrativna fotografija

Izvor: Pixsell / Autor: Goran Kovacic/PIXSELL

Božićnicu od gotovo dvije tisuće kuna očekuje gotovo tri četvrtine Hrvata, a polovica bi taj novac iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova

Božićnicu ove godine očekuje 73 posto građana, pokazalo je najnovije istraživanje portala MojPosao u kojem je sudjelovalo više od 400 ispitanika i 11 poslodavaca.

'Blagdansku nagradu' ne vjeruje da će dobiti 67 posto ispitanika zbog politike tvrtke u kojoj rade, a 14 posto ispitanika kao razlog navodi loše poslovne rezultate.

Među onima koji računaju na božićnicu većina (91 posto), kao i dosadašnjih godina, očekuje novac i to u prosječnom iznosu od 1938 kuna, što je 33 posto više od iznosa koji su u prosjeku dobili prošle godine (1459 kuna). Bon za kupovinu ove godine očekuje 26 posto ispitanih, a 10 posto osoba nada se poklon paketu.

Božićnicu u najvećoj mjeri očekuju zaposlenici hrvatskih institucija te je očekuju apsolutno svi djelatnici, a u najmanjoj mjeri zaposlenici privatnih tvrtki u domaćem vlasništvu (69 posto), otkriva se u istraživanju.

Božićnici se najviše nadaju zaposlenici velikih (83 posto) i srednjih (75 posto) tvrtki, a u najmanjoj mjeri, kao i prošle godine, djelatnici malih tvrtki (63 posto).

Poslodavci koji su se odazvali istraživanju objasnili su kako je božićnica svojevrsni bonus zbog dobrog poslovanja tvrtke. U prosjeku, tri od četiri poslodavca naglašava kako je ona alat za zadržavanje postojećih zaposlenika, za polovicu je božićnica stvar tradicije, a za trećinu je to jedan od načina privlačenja novih zaposlenika (employer branding).

Lani božićnica u iznosu od 1459 kuna

Prošle godine božićnicu je dobilo 69 posto ispitanika, što je gotovo jednako kao i godinu ranije, kada je božićnicom bilo nagrađeno 68 posto ispitanika.

U 2018. godini božićnica je u najvećoj mjeri isplaćena u novcu (82 posto) i to u prosjeku 1459 kuna, što je nešto više nego godinu ranije, kada je bilo isplaćeno 1348 kuna. Bon za kupovinu primilo je 27 posto zaposlenih, a svaki deseti radnik je od poslodavca dobio poklon paket.

Pravo radnika ili dobra volja poslodavca?

Otprilike polovica ispitanika (53 posto) smatra da je isplata božićnice stvar dobre volje poslodavca, s čime se ne slaže 47 posto ispitanika te vjeruju kako svaki radnik ima pravo na božićnicu i zamjeraju poslodavcu ukoliko je ne isplati.

S druge strane, tri četvrtine poslodavaca dijeli stav prema kojem je isplata božićnice pitanje njihove dobre volje, a 28 posto poslodavca misli kako je ona pravo svakog radnika.

Božićnica bi trebala iznositi 2182 kune

Kada bi sami mogli birati božićnu nagradu, većina (90 posto) bi bez previše razmišljanja odabrala novčanu nagradu, pokazuje navedeno istraživanje. Za četiri posto ispitanika dovoljna je i zahvala te poštovanje nadređenih dok bi tri posto ispitanika rado dobilo poklon paket. Bon za kupovinu proizvoda odabralo je tri posto ispitanika.

Ispitanici smatraju da bi, u prosjeku, zadovoljavajuća božićnica trebala iznositi 2182 kune, što je 13 posto više od prosječne koju očekujemo ove godine (1938 kuna) i čak 50 posto više od iznosa koji su ispitanici dobili prošle godine.

Gotovo polovica ispitanika (47 posto) božićnicu bi iskoristila za podmirenje osnovnih životnih troškova dok bi njih 24 posto obavilo kupnju božićnih darova. Svaka deseta osoba (9 posto) božićnicom bi zatvorila dugovanja, a 15 posto ispitanika priuštilo bi si nešto.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!