DVIJE I POL GODINE vladavine

Putovanja, obećanja, sukobi i gafovi: Secirali smo prvu polovicu mandata Kolinde Grabar Kitarović

24.07.2017 u 10:20

Bionic
Reading

Sredinom veljače 2015. Hrvatska je dobila prvu predsjednicu. Nakon dvije i pol godine, na pola mandata, istaknuli smo ključne točke njezina dosadašnjeg djelovanja, od obećanja, onih ispunjenih i onih zaboravljenih, preko sukoba i gafova, do putovanja…

  • U mandat krenula micanjem Tita i spornim popisom gostiju na inauguraciji

Tog prohladnog, ali sunčanog zimskog dana Grabar Kitarović na svoju se inauguraciju dovezla uspinjačom u denver plavoj opravi, emocije su bile na vrhuncu, pa je pustila i suzu. No već se tada našla na udaru kritika. Zašto je među uzvanicima na inauguraciji bio Tomislav Merčep, kojem je u tom trenutku nad glavom visjelo suđenje za ratne zločine, da bi kasnije bio i osuđen za njih? Ili pak TV voditelj Velimir Bujanec, koji je u tom trenutku već bio osuđen zbog dilanja kokaina? Predsjednica na ta pitanja nikada nije odgovorila. Njezini prvi potezi također su kritizirani, posebice nakon velikih obećanja. Realizaciju je u prvim danima mandata svela na micanja Titove biste iz Ureda predsjednice i trakavicu oko preseljenja Ureda s Pantovčaka u Visoku ulicu.

  • +7
Inauguracija predsjednice Kolinde Grabar Kitarović Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec
  • Obećanja, obećanja…

Nova predsjednica nizala je u zanosu razna obećanja, a preseljenje u Visoku samo je jedno od njih. Još je u inauguracijskom govoru isticala mlade kao lajtmotiv svog budućeg mandata. Najavila je osnivanje Kabineta za mlade na Pantovčaku, a u dvije godine mandata nije to učinila, no osnovala je zato Vojni ured. Nakon simultanih novinarskih kritika prije dva mjeseca na Pantovčaku je niknulo Vijeće za mlade.

Govorila je i kako će znati lupiti šakom o stol predsjedniku Vlade i da se neće libiti pozvati na odgovornosti ministre, no pokret otpora slomio se već pri izostanku komentara oko smjene ministra branitelja Mije Crnoje, a ministra obrazovanja Pavu Barišića, koji se našao pod optužbama za plagiranje, bezuvjetno je podržala.

  • Svi predsjedničini gafovi

Svakako se to odnosi na čokoladice srpskog proizvođača koje je za prošlog Svetog Nikolu, a taj se dan u Dubrovniku ujedno slavi kao Dan branitelja s obzirom na to da je tog datuma 1991. grad pretrpio najžešće granatiranje, predsjednica podijelila dubrovačkoj djeci. Osim ovog nespretnog poteza, još nespretnija bila je njezina isprika.

Javnost se zabavljala i kada je u službenoj objavi o posjetu britanskoj kraljici s fotografije izrezala svog supruga Jakova Kitarovića. No tu su i znatno ozbiljnije stavke: smjena šefa obavještajne službe Dragana Lozančića jer se igrom slučaja našla pod istragom tajne službe družeći se sa Zdravkom Mamićem, predmetom obrade obavještajaca.

Svojedobno je ustanovila da je Kanada zemlja siromašna prirodnim resursima, a najpoznatije scene koje će obilježiti njezin dosadašnji mandat poziranje je sa svojim kartonskim likom, pa javljanje ispred ograde Bijele kuće, dok će u anale ući njezin čeznutljiv pogled prema američkom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Na popis možemo staviti i selektivno biranje novinara koji će pratiti konferenciju za medije povodom druge godišnjice mandata. Ne treba zaboraviti ni izlazak na pozornicu HNK nakon premijere 'Labuđeg jezera' ili pak velikog medu kojeg je preko svog savjetnika Tomislava Madžara poslala Milanu Bandiću u bolnicu. Posljednjem gafu javnost je svjedočila početkom prošlog tjedna, kada je iz Salzburga kritizirala postupanje tijekom velikog splitskog požara, uputivši kritike na krivu adresu.

  • Sukobi s premijerima. I Dalijom Orešković

Upravo je zbog te kritike, koja je na kraju pala na pleća ministra obrane Damira Krstičevića, između nje i premijera Andreja Plenkovića došlo do najjačeg zahlađenja odnosa do sada. Do zatezanja odnosa dolazilo je i ranije - sjetimo se samo depeše o putu u SAD koja je objavljena u dnevnim novinama, što je Plenković ocijenio 'krajnje neuobičajenim'. Grabar Kitarović, osim toga, često je požurivala Vladu oko imenovanja novih veleposlanika, što je problem koji se proteže od Plenkovićevog prethodnika Tihomira Oreškovića.

  • +9
Predsjednica Grabar Kitarović i Tihomir Orešković položili vijenac kod spomen-ploče utemeljenja ZNG Izvor: Pixsell / Autor: Goran Stanzl/PIXSELL

S njim je pak došla u ozbiljan sukob kada su se natezali oko Lozančićeve smjene. Predsjednica je u šefa obavještajnog sustava izgubila povjerenje, pod svaku ga je cijenu željela smijeniti, no premijer Orešković nikako tu smjenu nije želio supotpisati. Kada je to napokon učinio, predsjednici je pokazao zube ponudivši Lozančiću savjetničko mjesto u Vladi.

A s trećim premijerom s kojim je Grabar Kitarović dijelila vlast i jedinim koji nije bio iz političke opcije kojoj ona pripada, Zoranom Milanovićem, nije imala ozbiljne sukobe. U više navrata su na relaciji Pantovčak - Markov trg letjele tek otrovne strelice. Milanović joj nije čestitao na pobjedi, niti se želio rukovati s njom u jednoj prigodi.

  • +28
Državna rezidencija u Visokoj Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

SDP-ov premijer smjestio je tada još friškoj predsjednici prepisavši njezinu Uredu vilu u Visokoj, a natezali su se i oko sazivanja zajedničke sjednice Vlade oko krize u Hrvatskoj, na čemu je Grabar Kitarović inzistirala.

Osim s premijerima, predsjednica se otvoreno sukobila sa šeficom Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalijom Orešković, koja je nekoliko puta na stol dobivala prijave zbog mogućeg sukoba interesa predsjednice. Grabar Kitarović je pak tvrdila da je Povjerenstvo prekoračilo svoje ovlasti i crtu nepristranosti te da se bavi 'političkim arbitriranjem'.

  • Putovanja i susreti

Već vrapci na grani znaju da je SAD omiljena destinacija Kolinde Grabar Kitarović, a od početka mandata bila je šest puta u toj državi. Upravo je njezino posljednje putovanje u Ameriku podignulo najviše prašine. Predsjednica je boravila ondje na samom početku ove godine, a njezin itinerer bio je obavijen velom tajne. Zašto je išla i s kim se sastala, to su samo neka od pitanja na koja novinari danima nisu mogli dobiti odgovor s obzirom na to da je otputovala tijekom prijelaznog perioda između Obamine i Trumpove administracije.

Nakon višednevnog natezanja polako je počela peglati dojam pa je objavljeno da se susrela s Trumpovim suradnicima, a tu je i njezino legendarno pojavljivanje ispred ograde Bijele kuće.

Susret Kolinde Grabar Kitarović i Donalda Trumpa Izvor: Reuters / Autor: CARLOS BARRIA

Cijela priča dobiva bizarne razmjere nakon što, debelo poslije njezina povratka u Hrvatsku, u dnevnim novinama izlazi kompletna diplomatska depeša hrvatskog veleposlanstva u SAD-u s detaljima posjeta. Pokreće se istraga, uključuju se i tajne službe…

U dvije i pol godine mandata Grabar Kitarović otisnula se na 75 putovanja, a osim u SAD, najčešće je putovala u BiH i Sloveniju te je dva puta bila u Afganistanu.

  • +15
Predsjednica svečano ispratila 6. hrvatski kontingent u misiju u Afganistan Izvor: Pixsell / Autor: Marko Prpic/PIXSELL

Susrela se s Barackom Obamom, doduše ne tijekom službenog posjeta, za razliku od susreta s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel. Bila je predsjednica i kod britanske kraljice Elizabete, a s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom susrela se nedavno na susretu čelnika Inicijative tri mora u Varšavi. Upravo forsiranje ovih inicijativa neki joj ozbiljno zamjeraju, smatrajući da zapušta interese Europske unije nauštrb američkih interesa na ovom području.

  • Pad rejtinga nekoć omiljene predsjednice

Kada je zasjela na predsjednički tron, Kolinda Grabar Kitarović uživala je veliku potporu građana. Mjesecima je bila najpopularnija političarka s rejtingom od preko 30 posto. No nakon razdoblja medenog mjeseca popularnost joj je polako, ali sigurno kopnjela. U svibnju ove godine, prema CRO Demoskopu, pala je na do sada najniže grane, na 7,6 posto. Nakon toga bilježi blag rast.

S obzirom na to da su predsjednički izbori za dvije i pol godine, a neslužbena kampanja započet će za godinu dana, Grabar Kitarović morat će, ako namjerava ići po drugi mandat, itekako poraditi na slici koju šalje u javnost. To sigurno neće moći s dosadašnjim načinom rada svoje PR službe, čiji bi se djelovanje moglo okarakterizirati kao stihijsko, a komunikacija s novinarima, posredno i s javnosti, izuzetno netransparentna.