PREDSJEDNICA I PREMIJER

Je li svađa oko Lozančića ugrozila nacionalnu sigurnost?

23.03.2016 u 16:00

Bionic
Reading

Teroristički napadi u Bruxellesu u kojima je poginuo 31 čovjek, a stotine su ranjene, šokirali su Europu, ali i otvorili bolno pitanje - koliko smo svi skupa sigurni. Od visokih državnih dužnosnika odmah su stigli umirujuću tonovi. Voditelj Službe terorizma Ravnateljstva policije Mladen Pemper izjavio je da je u Hrvatskoj stanje stabilno, ali da je zbog terorističkih napada u Belgiji glavni ravnatelj policije podigao razinu sigurnosti za jedan, na 3. stupanj

Premijer Orešković je solidarno s Belgijcima izjavio da je napad na Bruxelles napad na cijelu Europu, a predsjednica je sazvala sastanak na kojem se sastala s ministrom obrane Josipom Buljevićem, načelnikom Glavnog stožera OS RH general-pukovnikom Mirkom Šundovom i ravnateljem Vojno sigurnosno-obavještajne agencije brigadnim generalom Ivicom Kinderom.

U objavi na strancima Ureda predsjednice navodi se da je glavna tema razgovora bio teroristički napad u Bruxellesu. Najoštrije su osudili neljudske i sumanute terorističke zločine koji su odnijeli ljudske živote. Naglasili su da se moraju zaštititi ljudi te sloboda i demokracija kao temeljne europske vrijednosti i način života. Zaključili su kako Europa i svijet trebaju ostati odlučni u borbi protiv globalnog terorizma.

Međutim, u trenucima kada su svi zabrinuti za nacionalnu sigurnost, više je nego upadljiv izostanak ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića na sastanku s predsjednicom. Kao što je poznato, predsjednica je prije 47 dana razriješila Lozančića s mjesta ravnatelja te agencije i ne smatra ga više šefom, ali otpusno pismo još uvijek nije potpisao premijer Orešković pa je Lozančić još uvijek na svom radnom mjestu, ali ne servisira informacijama Ured predsjednice, što je prema zakonu obavezan, pa je rad agencije blokiran, a moguće je da je sigurnost građana ugrožena.

Zbrka oko prevlasti nikako da se riješi. Prema posljednjim neslužbenim informacijama, Orešković na čelu SOA-e želi Daniela Markića, sadašnjeg načelnika za međunarodnu suradnju SOA-e, bliskog suradnika Dragana Lozančića, s čime su nezadovoljni u HDZ-u. Također, HDZ-u je neprihvatljivo i da novi predstojnik Ureda vijeća za nacionalnu sigurnost bude Drago Lovrić, donedavni načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga. Lovrića u HDZ-u drže odgovornim za navodnu aferu oko remonta MIG-ova u Ukrajini jer je tada bio načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga.