BISTA IZLOŽENA U RODNOJ KUĆI

Tito se vratio kući u Kumrovec

19.03.2015 u 13:38

Bionic
Reading

Nakon što je jučer otpremljena s Pantovčaka, bista Josipa Broza Tita jutros se, simbolično na Josipovo, vratila kući. Naime bista će ubuduće biti izložena u sklopu Muzeja Staro selo Kumrovec, u kojem će joj se moći diviti svi Titovi obožavatelji

Bista Josipa Broza Tita, koja je u predsjedničkoj kampanji izazvala mnoge polemike, bit će izložena u njegovoj rodnoj kući u Kumrovcu. Potvrdila je to za tportal ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, rekavši da je, osim same biste, u Zagorje iz Ureda predsjednice stiglo preko stotinjak predmeta.

'Evo, upravo smo je na neki način svečano otvorili i postavili u rodnu kuću, u kojoj će biti smještena s već postojećim bistama. Iz Ureda predsjednice na trajnu posudbu dobili smo pet predmeta: Titovu bistu kipara Antuna Augustinčića, još jednu bistu u gipsu nepoznatog autora, dva ulja na platnu Marina Tartaglije i Omera Mujadžića te Titov bakreni servis za pušenje', pojasnila nam je Krklec

Što se tiče dva ulja na platnu, radi se o dva Titova portreta, a na jednom je u civilnoj odjeći dok je na drugom u uniformi.

No Muzejima Hrvatskog zagorja stiglo je još stotinjak predmeta. Ured predsjednice donirao je 105 predmeta koji su pripadali Josipu i Jovanki Broz, kaže nam Krklec.

'Radi se uglavnom o poklonima stranih dužnosnika tadašnjem predsjedniku Jugoslavije, predmetima od slonovače i poklonima radnika', pojašnjava nam Krklec. Ima tu i setova čaša i tapiserija, makete Apolla 11 koja je dovela prve ljude na mjesec, a koju je Titu poklonila NASA, kao i 20-ak foto albuma s egzotičnih putovanja Josipa i Jovanke Broz.

Iako se sama bista odmah smjestila u rodnu kuću i javnost je već može vidjeti, ostlai eksponati za javnost će biti izloženi 23. svibnja na Dan mladosti i radosti.

Podsjetimo, spominjanje Titove biste krenulo je u srpnju prošle godine, u jeku pretkampanje, kada se bivšem predsjedniku Josipoviću spočitnulo to što ju je držao u sklopu Ureda predsjednika.

Tada je Josipović kazao da je bistu ondje postavio Franjo Tuđman te da je ona na Pantovčaku bila i za vrijeme mandata Stjepana Mesića. Međutim HDZ-u se nije svidjelo to što je bista na Pantovčaku, stoga nije bilo čudno što se predsjednica odlučila na njeno micanje.