PROMJENA NA PANTOVČAKU

Predsjednica Vojnim uredom pregazila Kabinet za mlade

16.11.2016 u 15:53

Bionic
Reading

Kabinet za mlade, jedan od ukupno šest kabineta u prvotnom sastavu Savjetničkog vijeća predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, formalno je iščeznuo iz Ureda predsjednice. Rujanskim izmjenama i dopunama Odluke o Uredu predsjednice RH, pet mjeseci nakon što je nedostatak informacija na službenom portalu Ureda predsjednice RH problematizirao glavni urednik portala za obrazovanje i mlade Srednja.hr Marko Matijević, Savjetničko vijeće reducirano je na pet ostalih kabineta, a naziv članka 17. promijenio se iz 'Kabinet za mlade' u 'Vojni ured'

U veljači prošle godine, dan nakon što je od bivšeg predsjednika Ive Josipovića preuzela dužnost na Pantovčaku, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović donijela je Odluku o Uredu predsjednice RH te ustrojila Savjetničko vijeće sa šest kabineta: za obranu i nacionalnu sigurnost, za vanjsku i europsku politiku, za unutarnju politiku, za gospodarstvo, za društvene djelatnosti te za mlade.

Savjetničko vijeće tada su sačinjavali ravnatelj Vijeća i svi predsjedničini savjetnici. Predsjednica Grabar Kitarović, međutim, nije imenovala savjetnika za mlade, već povjerenika za mlade i sport. Tu dužnost povjerila je iznimno probitačnom liječniku i estradnom menadžeru Tomislavu Madžaru, koji je razriješen već u listopadu 2015., nakon otkrića da vodi promidžbeni odjel u izbornom stožeru HDZ-a. Tri mjeseca kasnije, Madžar se vraća na Pantovčak - predsjednica ga imenuje posebnim savjetnikom za zdravstvo i sport.

'Predvodnici hrvatskog zajedništva' bez predstavnika na Pantovčaku 

Marko Matijević podsjeća da su mladi bili važan fokus u predsjedničinoj predizbornoj kampanji te da ih se ona dotaknula i u svom inauguracijskom govoru. Tada je rekla da će njezin mandat posebice biti posvećen mladima.

'Moramo im otvoriti prostor u gospodarstvu, politici i društvenom životu. Moramo im dati posao. Neka se čuje njihov glas – oni su obrazovani, željni uspjeha i neopterećeni prošlošću. Vidim ih kao predvodnike novog hrvatskog zajedništva.'

U travnju, temeljem predstavke Marka Matijevića, povjerenica za informiranje Anamarija Musa šalje inicijalno upozorenje Uredu predsjednice tražeći objavu informacija na službenoj internetskoj stranici sukladno Zakonu o pravu na pristup informacijama. U svibnju pak predsjednica reorgranizira svoj Ured; ukida mjesto ravnatelja Savjetničkog vijeća, a dotadašnjeg ravnatelja Vitu Turšića imenuje savjetnikom predsjednice - koordinatorom Inicijative Jadran - Baltik - Crno more.

Tek u rujnu Kolinda Grabar Kitarović formalno mijenja Odluku o Uredu predsjednice na način da Savjetničko vijeće čine samo njezini savjetnici, a Kabinet za mlade više se uopće ne spominje.

Od Kabineta za mlade do Vojnog ureda

Članak 17., koji je propisivao poslove Kabineta za mlade, propisuje da u sastavu Kabineta za obranu i nacionalnu sigurnost djeluje Vojni ured, koji predsjednica popunjava djelatnim vojnim osobama u skladu sa Zakonom o obrani. 'Djelatne vojne osobe imenovane u Vojni ured prava i obveze ostvaruju u skladu s odredbama ove Odluke, Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama Republike Hrvatske', stoji u članku sedamnaestom.

Kabinet za mlade, između ostalog, trebao je raditi na usklađivanju s politikama mladih Europske unije te pridonositi podizanju razine obrazovne strukture mladih i njihove uključenosti u društvene procese.