REAKCIJE NA INAUGURACIJU

Puhovski: Kolindina pomirba je spajanje Tomića i Merčepa

15.02.2015 u 21:40

Bionic
Reading

'Lako je govoriti o okupljanju, ali to je teško ostvariti', komentirala je bivša premijerka Jadranka Kosor inauguraciju i nastupni govor predsjednice Kolinde Grabar Kitarović

'Svima su puna usta zajedništva i to treba zagovarati, ali ne samo kada netko tvoj, odnosno iz tvoje 'obitelji', postane odgovoran za državu. To je jedan od problema u Hrvatskoj. Zajedništvo treba zagovarati i kada je na drugoj strani - na Pantovčaku, u Banskim dvorima ili u Saboru - i netko tko ti ne odgovara', kazala je Jadranka Kosor u programu N1 televizije.

'Prvi test nove predsjednice bit će preseljenje njezina ureda, to je njezino apsolutno najlakše održivo obećanje. Ona nije samo govorila da će se preseliti, nego da će to biti upravo u Visoku ulicu - a njezinu odlučnost testirat će Vlada. Zoran Milanović pogotovo', smatra Kosor.

'Milanoviću će sada biti lakše jer je u drugačijoj poziciji, na drugoj strani ima osobu iz druge političke obitelji, dok će nova predsjednica morati pokazati da je do kraja razumjela Ustav na koji je prisegnula. On joj ne dopušta da bude oporba, nego propisuje da s Vladom mora surađivati na područjima vanjske politike, sigurnosnih službi i vojske', smatra Kosor.

Bivša premijerka smatra da inauguracijski govor Kolinde Grabar Kitarović 'nije donio ništa novo', već da se radi o općim mjestima koja ponavljaju svi političari. Predviđa da će se u idućem razdoblju u Hrvatskoj 'vrlo pomno iščitavati Ustav'.

Umirovljeni diplomat Ivica Maštruko smatra da će nova predsjednica na Pantovčaku imati samostalnosti točno onoliko koliko sama uzme.

'Razlika ima i bit će ih, što je normalno s obzirom na to da postoje različite stranke i političke ideologije. Njih treba zalijevati i njegovati poput cvijeća, kako bi sukobi postojali, ali osnovni problem jest u načinu rješavanja, jeziku koji se pri tome koristi', smatra umirovljeni diplomat Ivica Maštruko.

'Vidjet ćemo rezultate rada nove predsjednice u prvih par mjeseci mandata, pa onda možemo suditi', dodaje Maštruko.

Politički analitičar s Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu Višeslav Raos smatra da Kolinda Grabar Kitarović ima priliku odmaknuti se od stranačke politike upravo zato što to predstavlja prirodu predsjedničke dužnosti. 'Teško bi bilo očekivati da bi na Pantovčaku vladala stranački obojena politika, ali jasno je da nitko ne može pobjeći od vlastitih stavova, vrijednosti i ideja, pa tako i izbora najbližih suradnika', kazao je Raos u programu HTV-a.

Bivša šefica protokola u Uredu predsjednika Milada Privora prokomentirala je ceremoniju inauguracije kao ukusnu i usprotivila se tumačenju da se radi o pompoznosti. Trošak od 600 tisuća kuna je, kaže, predviđen proračunom i prikladan je razini manifestacije.

Upozorila je i da je predsjednička lenta element koji je predviđen zakonom, no da je bivši predsjednici Mesić i Josipović nisu željeli 'svatko uz svoje opravdanje'.

Politički analitičar Žarko Puhovski za Hinu je ocijenio da je govor predsjednice Grabar-Kitarović bio veoma razuman i uravnotežen, ali mu se nije svidjelo to što je među uzvanicima bio i Tomislav Merčep, kojem se sudi za ratne zločine.

'Očito je Grabar-Kitarović smatrala da treba pokazati širinu pa imati, s jedne strane, Antu Tomića u šeširu, a s druge strane Tomislava Merčepa. To je valjda dokaz njezina koncepta pomirbe', rekao je Puhovski koji smatra da je Merčep 'preblizu ratnim zločinima' da bi ga se  pozivalo na događaje poput predsjedničke inauguracije.

Također mu se nije sviđalo to što je inauguracija organizirana na 'folkloristički način', što je odudaralo od poruka Grabar-Kitarović. 'Ona je u govoru bila predsjednica za 21. stoljeće, a proslava je bila za 19. stoljeće', smatra Puhovski.

Njezin govor bio je lišen bilo kakvih oštrica prema Vladi, bio je pomirljiv, državnički i okrenut budućnosti.

'Gotovo bih mogao reći da je polemizirala s politikom predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka tvrdnjom da se ne treba baviti prošlošću i dijeliti se na bazi toga gdje je čiji otac bio - upravo to je Karamarko radio posljednjih godinu dana', kaže Puhovski.

Na inauguraciji je sve bilo korektno izvedeno, ali dogodilo se da je stanoviti, ne tako mali broj ljudi zviždao na spominjanje imena bivših predsjednika Ive Josipovića i Stjepana Mesića. To pokazuje da će Grabar-Kitarović imati puno problema u širenju svoje poruke, istaknuo je Puhovski.