BLAMAŽA U HNK-u

Neviđen gaf: Predsjednica izašla na poklon poslije premijere 'Labuđeg jezera'

18.03.2017 u 09:05

  • +12

Premijera baleta Labuđe jezero

Izvor: predsjednica.hr / Autor: Ured predsjednice RH

Bionic
Reading

Sinoć je u HNK-u održana premijera baleta 'Labuđe jezero' Petra Iljiča Čajkovskog u koreografiji svjetski poznatog plesača i koreografa Vladimira Malakhova, no večer neće ostati zapamćena po kvaliteti predstave, nego po, u civiliziranom svijetu nepojmljivoj, blamaži predsjednice Republike koja je, ni s čime izazvana, odlučila pridružiti se ansamblu i autorskom timu na poklonu, izvještava portal Teatar.hr

Kako piše Teatar.hr, potpuno osupnuti koreograf, koji je do dolaska Kolinde Grabar Kitarović već bio spustio svoj buket na pod, ispred cijelog ansambla pokušao je spasiti stvar tako što je, nakon što mu je rečeno tko je gospođa, isti podigao s poda i uručio ga joj.

Vijest se ubrzo proširila kulturnim krugovima i društvenim mrežama, pa je tako na Facebooku glazbeni kritičar Branimir Pofuk ovaj predsjedničin potez ocijenio riječima 'neupamćeno i nečuveno'. U nizu komentara pod objavu, na pitanje kako je reagirala publika, Pofuk je odgovorio 'zbunjeno, kao i umjetnici na pozornici'.

Nije jasno zašto predsjednicu nitko nije savjetovao da ne čini takav gaf, tim više što je ona 'Labuđe jezero' pratila iz lođe i trebala je uložiti priličan trud da se došeće do pozornice.

Inače revna na društvenim mrežama, predsjednica svoje 'baletno iskustvo' zasad nije podijelila s pratiteljima, ali je na stranici Ureda predsjednice objavljena vijest naslovljena 'Vrhunska uvježbanost zagrebačkog baletnog ansambla uz bezvremensku ljepotu glazbe Petra Iljiča Čajkovskog pružili su nezaboravan umjetnički doživljaj'. 

'Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović nazočila je premijeri baletne predstave 'Labuđe jezero', najpoznatijeg bijelog baleta koji je izveden u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu.

Svjetski proslavljenom plesaču i koreografu  Vladimiru Malakhovu, školovanom na znamenitoj moskovskoj baletnoj Akademiji Boljškog teatra, ovo je prvo uprizorenje ovog slavnog djela kreirano upravo za zagrebački baletni ansambla koji je oduševio zagrebačku publiku.

Predsjednica Grabar-Kitarović istaknula je vrhunsku  uvježbanost zagrebačkog baletnog ansambla koji je uz bezvremensku ljepotu glazbe Petra Iljiča Čajkovskog, pružio nezaboravan umjetnički  doživljaj . 'Ova nas je baletna interpretacija podsjetila zbog čega je upravo ovaj balet postao sinonimom klasične baletne umjetnosti, omiljen u cijelom svijetu', kazala je predsjednica Grabar-Kitarović'', piše na stranici Ureda predsjednice.

Sinoć su u HNK-u, među ostalima, bili ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek, bivši šef diplomacije Miro Kovač i producent Branko Lustig.