OTROVNE STRELICE

Je li sukob dosegnuo vrhunac? Evo oko čega su se sve svađali predsjednica i premijer

20.07.2017 u 12:26

Bionic
Reading

Iako je Kolinda Grabar Kitarović tek na polovici svog petogodišnjeg mandata, u kontekstu aktualnog sukoba s premijerom Andrejom Plenkovićem sve su glasnija pitanja hoće li, ako se odluči za drugi mandat, Grabar Kitarović uopće moći računati na potporu HDZ-a? Odnosi s Plenkovićem nisu idealni i ovaj recentni sukob možda je najozbiljniji dosad. A u manje od godine dana bilo ih je nekoliko

'Ne znam odakle joj takve informacije', rečenica je kojom je Plenković komentirao u utorak izjavu Grabar Kitarović, danu u Salzburgu, kojom je implicirala da je vojska prekasno poslana u gašenje požara. Njezina izjava rezultirala je ostavkom ministra obrane i potpredsjednika Vlade Damira Krstičevića, a Plenkovićeva je na svjetlo dana gurnula tinjajuću netrpeljivost na relaciji Banski dvori – Pantovčak.

Premijer je u ovoj kratkoj rečenici zapravo implicirao to da očito predsjednica nije informirana dobro kao on te nas naveo da se zapitamo tko joj uopće dostavlja informacije o stanju na terenu.

U manje od godine dana, otkako je na čelu Vlade, krzmanja u naizgled idiličnim odnosima premijera i predsjednice, koji dolaze iz iste stranke, procurila su u javnost. Pitanje je koliko ih je sanirano prije nego što su preko ovih ili onih izvora dospjeli u medije.

HDZ-ovci joj navodno ne mogu zaboraviti kako je u trenutku raspada vlade HDZ-a i Mosta ovog proljeća brže-bolje započela s konzultacijama u svom uredu da bi ustanovila postoji li uopće saborska većina. Mogla je navodno s tim pričekati i Plenkoviću dati 'fore' da namakne koju ruku u Saboru na svoju stranu, u čemu je na kraju i uspio.

  • +4
Kolinda Grabar Kitarović u Splitu Izvor: Cropix / Autor: Duje Klarić

Otrovne strelice sijevale su i ranije. Grabar Kitarović na okruglom je stolu oko demografske propasti Hrvatske rekla da bi bilo dobro da postoji zasebno ministarstvo demografije. To je Plenkovića uzrujalo. 'Je li prije bilo takvog ministarstva? Hajde, budimo realni! Imamo ministricu Murganić koja se bavi demografskom politikom i socijalnom politikom, koja ima kvalitetnog mladog državnog tajnika i tim. Ako je nešto prioritet rada ove Vlade, onda je to demografija', poručio je.

Neslavno je propala i inicijativa Grabar Kitarović oko Ovršnog zakona. Potkraj prošlog mjeseca poslala je pismo Plenkoviću sa zaključcima okruglog stola 'Živjeti u Hrvatskoj i biti blokiran', u kojemu je navela kako zabrinjava to što do danas nije napravljena sveobuhvatna i temeljita analiza tog sistemskog problema te je apelirala na Vladu da se njegovom rješavanju pristupi bez odgode. Premijer joj je poručio da je spomenuti zakon na dnevnom redu, da bi prošlog petka HDZ-ovi zastupnici glasali protiv amandmana temeljenih na prijedlozima koje im je poslala predsjednica.

  • +3
Sastanak kriznog stožera u Splitu Izvor: Pixsell / Autor: Miranda Cikotić

A neko vrijeme Plenković se oglušio i na opetovane kritike s Pantovčaka na rad pojedinih veleposlanika, od kojih neki, kako je kazala predsjednica, ne rade u interesu Hrvatske. Problem s diplomatskim kadrovima u hrvatskim veleposlanstvima po svijetu Plenković je, doduše, naslijedio od Tomislava Karamarka, no unatoč stalnim požurnicama iz Ureda predsjednice, imenovanje novih veleposlanika očekuje se tek najesen.

Uz vanjskopolitičke aktivnosti vezan je i prvi otvoreni sukob Plenkovića i Grabar Kitarović. Njezin famozni put u SAD krajem prošle i početkom ove godine bio je obavijen velom tajne. Mediji su danima pokušali saznati program puta i prirodu odlaska predsjednice u SAD, ali bezuspješno.

No odjednom simultano u dnevnim tiskovinama izlazi objava kompletne diplomatske depeše, tj. izvješća o predsjedničinom boravku u Americi. Osim što je objava kompletnog izvješća bila iznenađenje za iskusne diplomate, koji su taj potez komentirali kao nešto dotad neviđeno u praksi, sličnoj ocjeni pridružio se premijer.

'Krajnje je neuobičajeno to da takve bilješke završavaju u medijima. Ministar Stier naložio je istragu da se dozna kako je došlo do toga', kazao je Plenković. Rezultati istrage nikada nisu objelodanjeni, no sve dostupne informacije upućivale su na to da je depeša puštena u medije s Pantovčaka kao pokušaj saniranja štete nakon spornog putovanja.