sjednica vlade

Plenković o huliganima: To je negacija sporta, pomažemo svim Hrvatima

17.08.2023 u 10:23

Bionic
Reading

Prva sjednica Vlade nakon tri tjedna održana je, kako su izvijestili iz Banskih dvora, u četvrtak s početkom u 12 sati u zgradi Nacionalne i sveučilišne knjižnice

Na dnevnom redu, među ostalim, bila je informacija o aktualnom stanju vezanom za potres, kao i prijedlog izmjena Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom, nekoliko odluka vezanih za financiranje obaveznih udžbenika i drugih obrazovnih materijala za učenike te o financiranju prijevoza srednjoškolaca i drugo.

Na samom početku sjednice Vlade uobičajeno je aktualne događaje komentirao premijer Andrej Plenković.

'Najprije da se osvrnem na sastanak s turističkim sektorom u Opatiji, bila je to prigoda da se predstavi novi Zakon o turizmu, da zajednički sagledamo efekte ulaska u šengenski prostor te da konstatiramo da je dosadašnji tijek turističke sezone povoljan, ja bih rekao odličan', rekao je Plenković, dodajući da je turističkih dolazaka bilo više za osam posto u odnosu na prošlu godinu, a dodao je kako je i predsezona bila povoljna. Rekao je i da je domaćih turista 15 posto više nego prošle godine.

Premijer se osvrnuo i na značajne padaline koje su uzrokovale poplave. Rekao je da su u tom periodu bile angažirane sve snage, 5300 pripadnika svih službi koje su pomagale da se štete maksimalno smanje.

  • +4
Sjednica Vlade Izvor: Pixsell / Autor: Željko Hladika

'Pola milijuna vreća s pijeskom, više od 22 kilometra privremenih nasipa...', navodio je premijer brojke. O problemu afričke svinjske kuge rekao je da je situacija najteža u Vukovarsko-srijemskoj županiji te da su izrađena dva programa pomoći.

Govoreći o problemu hrvatskih huligana koji su u pritvoru u Grčkoj nakon sukoba u Ateni, Plenković je najoštrije osudio navijačko nasilje i huliganizam te ih je nazvao 'negacijom sporta' koje čini štetu ugledu Hrvatske, ali je naglasio da je hrvatska diplomacija maksimalno angažirana oko zaštite hrvatskih državljana. Dodao je i da je hrvatska strana u redovnom kontaktu s Grcima na svim razinama, pa je tako rekao i da je o tom problemu osobno razgovarao s grčkim premijerom Kiriakosom Micotakisom.

'U razgovoru s grčkim premijerom Micotakisom izrazio sam sućut zbog smrti navijača, bez prejudiciranja krivnje, ali sam zatražio da se navijačima u pritvoru osigura sigurnost, da sudski proces bude brz i pravedan te da se što prije deportiraju u Hrvatsku oni koji za koje se utvrdi da nisu sudjelovali u nasilju, s obzirom na činjenicu da nije svih stotinu njih jednako odgovorno', rekao je Plenković i dodao da će hrvatske službe nastaviti komunicirati s grčkim vlastima i pružati potporu i uhićenim hrvatskim državljanima i njihovim roditeljima, jer riječ je uglavnom o mladim ljudima, ali je podsjetio da je riječ o sudskom postupku u kojem odlučuju grčki sudovi.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Vlada RH

Zahvalio je ministrima Tomi Medvedu i Mariju Banožiću na njihovoj ulozi u rješavanju problema imenovanja novog čelnika Vojne sigurnosno-obavještajne agencije, naglasivši da problema nije ni trebalo biti. Što se tiče zabrane rada nedjeljom, naglasio je da proglašavanje sajmenih dana, koji omogućavaju neke vrste prodaje nedjeljom i praznikom, nije rupa u zakonu, nego da je riječ o situacijama koje je zakon predvidio.

Posljednja sjednica na kojoj su se okupili premijer i ministri održana je 27. srpnja, a od tada su održane četiri telefonske sjednice, dvije vezane za cijene goriva, a dvije vezane za pomoć Sloveniji zbog poplava. Premijer Andrej Plenković većinu godišnjeg odmora proveo je u državnoj rezidenciji vili Costabela u Rijeci, a ministri su ga uglavnom proveli u svojim rodnim mjestima. U međuvremenu su se pojavljivali na važnijim državnim i društvenim događanjima, poput proslave Dana domovinske zahvalnosti u Kninu, Sinjske alke i slično.

Dnevni red 244. sjednice Vlade možete pogledati u dokumentu u nastavku.