RIJEČKA COSTABELLA

Povijest luksuzne vile koju su voljeli mafijaši i špijuni, a danas u njoj odmaraju hrvatski premijeri

10.08.2017 u 18:59

Bionic
Reading

Okružena šumom i visokom ogradom državna rezidencija, odnosno vila na riječkom Biviju i ove godine ugostit će visoke dužnosnike. Nakon Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, za odmor u vili Costabella odlučio se i aktualni premijer Andrej Plenković

Dva tjedna Plenković će boraviti u državnoj rezidenciji u Rijeci, od kuda će, potvrdio je prije neki dan za HRT, obaviti još neke zadaće. 'Pokušat ću, koliko uspijem, biti sa suprugom i djecom, koja su još jako mala. Troškove hrane i onoga što je normalno, naravno da ćemo platiti sami', kazao je Plenković.

Premijer nije decidirano rekao o kojoj je rezidenciji riječ, no doznaje se da je u pitanju vila Costabella na riječkom Biviju. Iako ne postoji nijedna javna fotografija te vile i kompleksa, ova državna rezidencija često se spominjala u medijskim člancima.

Poznatija kao vila Capone, rezidencija je izgrađena 1924. Prema podacima iz registra državne imovine, sam kompleks prostire se na 5.600 četvornih metara, ima dvije kuće i dvorište, ali i bazen. Glavna kuća od 288 kvadrata sastoji se od prizemlja i dva kata, a uz nju postoji i pomoćni objekt od 81 kvadrata u kojem uglavnom boravi osiguranje.

Svoje drugo ime, vila Capone, dobila je prema gotovo urbanoj legendi da je početkom dvadesetih godina prošlog stoljeća u njoj boravio šef jedne od najvećih mafijaških obitelji Al Capone. Navodno je s njim u vili boravila i njegova majka, koja je, prema nekim informacijama, bila Riječanka.

U vrijeme bivše Jugoslavije vila je bila i ljetna rezidencija tadašnjeg šefa obavještajne zajednice Aleksandra Rankovića, zbog čega je i prozvana Rankovićevom vilom. Nakon Rankovića, vilu su koristili šefovi OZNA-e i UDBA-e, a nakon 90-tih i šefovi hrvatskih obavještajnih službi. Vilom danas upravlja MUP, odnosno Agencija za komercijalnu djelatnost.

Iako su se 90-tih u vili odmarale i Ankica i Nevenka Tuđman, supruga i kćer Franje Tuđmana, za vilu se pročulo tek nakon što su u njoj boravili bivši premijeri Zoran Milanović, te Tihomir Orešković.

Orešković, iako je već bio tehnički premijer, vilu je iskoristio za odmor i na reprezentaciju potrošio 100 tisuća kuna. Cifru, koja je podigla na noge javnost, Orešković je na kraju sam podmirio.

No, u jeku rasprave o Oreškovićevim troškovima, MUP je izašao s podacima o troškovima reprezentacije u vili Costabella sve od 2009. godine.  Prema tim podacima, najviše je bilo potrošeno za vrijeme Vlade Zorana Milanovića. Tada je na reprezentaciju plaćeno ukupno 746.969 kuna.

  • +10
Državna rezidencija Costabella Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

Prije dolaska SDP-a na vlast u Villi Costabella iznosi reprezentacije bili su značajno niži. Tako se 2011. potrošilo 47.232 kune, a godinu prije toga samo 175 kuna dok je 2009. iznos bio 24.570 kuna.

U SDP-u su tada poručili da se troškovi reprezentacije u četiri godine Milanovićeva mandata odnose isključivo na službene sastanke u organizaciji ili MUP-a ili Agencije za komercijalnu djelatnost, koja funkcionira u sklopu MUP-a. Milanovićeva obitelj, kada je tamo bila na odmoru, tvrdili su u SDP-u, sama je kuhala te nije naručivala catering.

Catering za vilu Costabellu u pravilu se naručivao iz luksuznog opatijskog hotela Milenija, kućne potrepštine za održavanje vile kupovale su se u Metrou, a kad nisu naručivana iz hotel Milenija, alkoholna pića kupovana su u trgovini Žitnjak. Državna Agencija za komercijalnu djelatnost (AKD) plaćala je sve, od toaletnog papira, čarapa, potkošulja i gelova za tuširanje, preko morskih delicija, bifteka, koljenica i cvijeća, do najskupljih francuskih konjaka, šampanjaca i votki.