pršte optimizmom

Provjerili smo kako teče prvi dan Škole za život: Može se i bez udžbenika, pa uvijek su kasnili...

03.09.2018 u 12:26

Bionic
Reading

S današnjim danom startala je i dugo očekivana obrazovna reforma u 74 osnovne i srednje škole diljem Hrvatske. Ne bez problema. Iako je Ministarstvo znanosti i obrazovanja obećalo da će svi materijali i oprema, što uključuje tablete i online udžbenike, stići na adrese škola prije početka školske godine, to se nije dogodilo. No čini se kako su škole ipak spremne, barem tri srednje iz Zagreba s kojima smo kontaktirali

'Bili smo spremni na sve. Nije drama. Razgovarali smo s nastavnicima i oni su pripremljeni za nastavu iako nema potrebnih materijala', objašnjava Dubravko Deželić, ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju, te dodaje kako su dobili nešto malo udžbenika, a tableti bi trebali doći do kraja rujna.

Isto je rekla i Darka Sudarević, ravnateljica III. gimnazije Zagreb. 'Nije problem i nema panike, prvi tjedan je ionako upoznavanje i uhodavanje u cijeli program', ističe Sudarević.

Ravnatelj V. gimnazije Tihomir Engelsfeld komentira kako to uopće nije nikakav problem jer kad su učenici i sami kupovali udžbenike, prvi tjedan nisu ih svi imali.

Na upit kada bi trebali dobiti udžbenike, naši sugovornici ističu da im je kao rok naveden kraj tjedna, kako su obaviješteni iz Ministarstva. Što se tiče tableta, koje su škole same trebale naručiti, u III. i V. gimnaziji očekuju ih za tjedan ili dva.

Kad je riječ o katalogu iz kojeg su škole među više od tisuću artikala (laptopi, računala, laboratorijska oprema...) mogle odabrati ono što žele i što im treba u iznosu koji su dobile, oni bi trebali stići do kraja kalendarske godine, ističe ravnateljica III. gimnazije Zagreb Darka Sudarević. Za to su, kaže, doznali iz medija. U Školi za grafiku, dizajn i medijsku produkciju i V. gimnaziji, međutim, još ne znaju ništa jer nisu dobili obavijest.

'Ne znam ništa o tome, još nismo dobili nikakvu obavijest kad će doći. Naručili smo oko 42 laptopa jer želimo opremiti matematičku učionicu', ističe Deželić te komentira kako su škole to same trebale riješiti, kao u slučaju tableta, jer na natječaj se javio samo jedan ponuđač i tražio 50 posto više, zbog čega je poništen.

Na pitanje kako će održavati nastavu dok ne stignu udžbenici, naši sugovornici kažu da su im iz Ministarstva poslali link s materijalima za rad.

'Pripremili su prijedloge za nekoliko sati, ali profesori su se već pripremili s onim što imaju', objašnjava Sudarević. I ravnatelj V. gimnazije Engelsfeld kaže kako je nastavnicima jasno što trebaju raditi.

Kad je riječ o edukaciji nastavnika, naši sugovornici ističu kako su potrebne edukacije uživo, što im je Ministarstvo i obećalo, kako ističu, tijekom cijele godine. Dosadašnje su, naime, održavane online.

  • +17
Ministrica Blaženka Divjak prvog dana škole u Osnovnoj školi Milke Trnine u Križu Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Podsjetimo, eksperimentalni program Škola za život prva je faza obrazovne reforme koja se provodi u sveukupno 74 škole (48 osnovne i 26 srednje). Za eksperimentalnu fazu odabrani su 1. i 5. razredi osnovne škole te 1. razredi srednjih škola u svim nastavnim predmetima, jer u tim razredima predmeti kreću od početka, te 7. razredi osnovnih škola, u kojima se biologija, kemija i fizika počinju učiti.

Kreće se s reorganizacijom nastave jer je cilj da učenici uče s razumijevanjem, a ne da 'štrebaju' napamet. Nastavnici su mogli sami odabrati udžbenike koji su bili u ponudi, a za odabir izdavača objavljen je natječaj. Ipak, udžbenici nisu još stigli u škole jer je puklo na relaciji Ministarstvo - nakladnici, a sporna je bila otkupna cijena.

'U Ministarstvu nisu bili spremni za rad s trgovcima. Trebalo je svesti izbor na odabir najboljeg autora i onda putem natječaja tražiti izdavače', zaključuje Dubravko Deželić, ravnatelj Škole za grafiku, dizajn i medijsku produkciju.