ŽENSKA MREŽA HRVATSKE

Prosvjed pred Vladom: 'Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!'

  • Autor: S. S.
  • Zadnja izmjena 08.03.2019 09:34
  • Objavljeno 08.03.2019 u 09:31
Policija privela prosvjednice koje su blokirale povorku 'Hod za život' smatrajući da je riječ o političkom skupu kojem je cilj ukinuti pobačaj / Arhiva

Policija privela prosvjednice koje su blokirale povorku 'Hod za život' smatrajući da je riječ o političkom skupu kojem je cilj ukinuti pobačaj / Arhiva

Izvor: Pixsell / Autor: Borna Filic/PIXSELL

Ženska mreža Hrvatske, savez 40-ak ženskih udruga, najavila je da će u petak (danas) s početkom u 11.30 sati na Markovom trgu u Zagrebu, pred sjedištem Vlade, organizirati prosvjed pod nazivom: Tražimo siguran i besplatan pobačaj u svim bolnicama!

Prije godinu dana, Ženska mreža Hrvatske i Platforma za ženska reproduktivna prava.poručile je da pitanje pobačaja nije pitanje svjetonazora, već je to pravo žene na adekvatnu zaštitu spolnog i reproduktivnog zdravlja. Članice saveza ženskih udruga tada su osudile izjavu ministra zdravstva Milana Kujundžića da će u pripremu novoga Zakona o pobačaju biti uključena i Katolička crkva.

>>>Jandroković pisao Ustavnom sudu: Sabor nije u roku donio zakon o pobačaju

U međuvremenu, iskristaliziralo se da je donošenje novog Zakona o pobačaju vrući krumpir za hrvatsku Vladu premijera Andreja Plenkovića, pa cijela procedura neopravdano kasni unatoč nalogu Ustavnog suda od 21. veljače 2017. da se u roku od dvije godine donese novi zakon.

Ministar Kujundžić u ožujku 2018. naglasio je kako se novim zakonom želi zaštititi začeto dijete i majku kako bi se majke što manje odlučivale na pobačaj, ali bez zabrane pobačaja.

U Ženskoj mreži i Platformi za ženska reproduktivna prava podsjetili su ministra, Vladu i hrvatsku javnost da je ova ministrova najava suprotna aktualnim preporukama UN-ova Odbora za praćenje provedbe Konvencije o eliminaciji svih oblika diskriminacije žena (CEDAW). U njima, istaknule su, jasno stoji da država mora poduzeti mjere, uključujući i one zakonodavne kako bi spriječila nazadovanje u području pristupa žena spolnom i reproduktivnom zdravlju, pristupa slobodnom pobačaju i kontracepcijskim sredstvima kao i spolnom odgoju. Isto tako, dodale su, država je obvezna prema Konvenciji spriječiti da sociokulturni stavovi, uključujući i one vjerskog podrijetla budu prepreka potpunom ostvarivanju prava žena.

  • +1

Prosvjedni skup "Za besplatni i dostupan pobačaj" 2017. godine

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Visnjic/PIXSELL

Osobito sporna bila je izjava ministra Kujundžića da je cilj rasprave 'da se zaštiti majka i da se ponude modeli zaštite da se ne odluči na pobačaj'. Ženska mreža Hrvatske podsjetila je ministra da je to samostalna i slobodna odluka žene i da nitko, pa ni obitelj ni crkva ne smiju u tome biti iznad žene i njezine slobode i prava

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!