stranke ne miruju

Žestoke reakcije na izjavu biskupa Jezerinca: 'Radi se o sramotnom i gnjusnom istupu'

26.02.2019 u 13:22

Bionic
Reading

Nakon izjave umirovljenog vojnog ordinarija i člana Hrvatske biskupske konferencije Jurja Jezerinca o pobačaju stigle su i reakcije stranaka

Jezerinac se u svom govoru povodom 25. obljetnice Počasno-zaštitne bojne i Dana vojne kapelanije 'Sveti Valentin' osvrnuo na seksualno zlostavljanje djece i pobačaj.

'Danas svakodnevno ubijaju djecu po bolnicama pozivajući se na ženino pravo, kao da dijete nema ta ista prava. I znate što se radi od mesa te djece? Ako niste znali, najskuplji parfemi', zaključio je Jezerinac.

Kada je u pitanju pedofilija u Crkvi, ističe da se samo napadaju katolički svećenici, a ne i oni drugih religija. 'Govore o nečemu što se dogodilo prije 50, 60, 70 godina. Sad ti to dokaži...', rekao je.

Na njegove izjave reagirao je odmah HNS. 'Apsolutno smo zgroženi skandaloznom i gnjusnom izjavom biskupa Jezerinca i najoštrije osuđujemo ovakav ispad u kojem - iako je to mučno ponoviti - tvrdi: 'Od mesa pobačene djece rade se najskuplji parfemi.' Hrvatska je sekularna država, a ovakvim izjavama ne da nije mjesto u Crkvi, nego općenito u javnom diskursu. Krajnje je vrijeme da u Hrvatskoj svatko počne raditi svoj posao: nitko nema pravo s oltara dokidati prava žena, osobito na ovako neprihvatljiv i degutantan način', poručili su HNS-ovci u priopćenju.

Osuda je stigla i od SDP-a. 'Osim što ne govori istinu, uznemirava javnost i napada temeljno pravo žene da odlučuje o svom tijelu. Šokantno je da u jeku afera s pedofilijom u Crkvi, čiji su istaknuti članovi godinama vršili najogavnije stvari nad djecom i mladima, bivši vojni ordinarij relativizira te zločine', napisali su na Twitteru.

Reagirala je i GLAS-ova predsjednica Anka Mrak-Taritaš, a smatra da se radi o sramotnom istupu. 'Od optužbi za pedofiliju biskup Jezerinac je odlučio Crkvu i kler braniti degutantnim napadom na žene, njihovo reproduktivno zdravlje i pravo na izbor. Sramotno', napisala je na Facebooku.