što dalje?

Jandroković pisao Ustavnom sudu: Sabor nije u roku donio zakon o pobačaju

  • Autor: Maja Šurina
  • Zadnja izmjena 01.03.2019 14:05
  • Objavljeno 01.03.2019 u 10:59
tportal

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Nakon što je prije nekoliko dana istekao rok u kojem je trebao biti doensen novi zakon o pobačaju, Ustavnom sudu se obratio predsjednik Sabora Gordan Jandroković

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković, priopćili su iz njegovog kabineta, uputio je dopis Ustavnom sudu u kojemu ga je izvijestio da Sabor u roku nije izvršio Rješenje Ustavnoga suda Republike Hrvatske od 21. veljače 2017. godine o donošenju novog Zakona o zdravstvenim mjerama za ostvarivanje prava na slobodno odlučivanje o rađanju djece.

'Prema informacijama kojima raspolažem, Vlada je, kao jedan od ovlaštenih predlagatelja, po donošenju Rješenja Ustavnog suda pokrenula niz aktivnosti s ciljem buduće pravne regulacije navedenog pitanja. Odlukom ministra zdravstva Milana Kujundžića od 10. studenoga 2018. godine osnovano je Povjerenstvo sastavljeno od eminentnih stručnjaka na području medicine, bioetike i prava, sa zadaćom da utvrdi i evaluira iskustva država članica Europske unije koja se odnose na pitanje prekida trudnoće', piše u dopisu Jandrokovića Ustavnom sudu.

'Uzimajući u obzir rezultate provedenih analiza te vodeći računa o činjenici da je prekid trudnoće kompleksno etičko, medicinsko, znanstveno, svjetonazorsko i pravno pitanje, donošenje novog Zakona nije bilo moguće u roku utvrđenom Rješenjem Ustavnog suda. Izrada i donošenje Zakona podrazumijeva multidisciplinarni pristup rješavanju pitanja vezanih uz prekid trudnoće te široku javnu raspravu u postupku donošenja novog zakona. U tom kontekstu, nastavit će se s aktivnostima potrebnim za izradu novog Zakona radi donošenja kvalitetnog i cjelovitog rješenja', poručuje Jandroković u dopisu.

Podsjetimo, Ustavni sud je 2. ožujka 2017. godine donio odluku kojom je obvezao Sabor da u roku dvije godine donese novi Zakon o pobačaju, uz zaključak da nije moguće zabraniti pravo na prekid trudnoće. Ministar zdravstva Milan Kujundžić već ranije je najavio da zakon neće biti donesen u roku.

Da je dopis predsjednika Sabora stigao u Ustavni sud potvrdio je za tportal predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović.

'Odluke i rješenja Ustavnog suda su obvezatna i svi ih moraju poštivati, pa tako i Sabor. Ustavni sud je Saboru dao rok od dvije godine da donese novi zakon i u njega unese edukativno-prevencijske mjere. Taj rok je sada istekao', kazao je Šeparović.

'Ja očekujem da će Sabor u razumnom roku izvršiti zadatak i donijeti zakon jer nije dobra poruka da se ne izvršavaju odluke Ustavnog suda', kaže Šeparović.

To što Sabor nije donio novi zakon u roku, neće zapravo imati posljedice. 'Neće se desiti ništa jer je zakon iz '70-tih još uvijek na snazi, Ustavni sud nije ukinuo zakon da bi bila pravna praznina', kaže Šeparović za tportal.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!