BORBA MALIH I VELIKIH

Prosvjed pirotehničara: Ljudski život ne smije biti stvar tržišne utakmice

26.02.2016 u 18:21

Bionic
Reading

Šezdesetak pirotehničara državne tvrtke Mungos razminiranje d.o.o. u petak popodne mirno je prosvjedovalo ispred upravne zgrade Hrvatskog centra za razminiranje u Sisku zbog smanjenja plaća u prosjeku za dvije tisuće kuna pošto su u četvrtak dobili plaće umanjene za iznos terenskog dodatka

Glavni tajnik najvećeg sindikata u tvrtkama za razminiravanje - Novog sindikata Tomislav Kiš rekao je kako je problem u tome što ta djelatnost uopće ne bi smjela biti na tržištu, nego bi se trebala povući s tržišnog natjecanja i doći pod državno okrilje.

'U bespoštednoj tržišnoj utakmici dolazi do pada cijena, što je dovelo do apsurda da je cijena razminiranja jednog kvadratnog metra zemljišta pala na 2,90 kuna, što je najniže do sada. Uzrok je borba za posao između velikih i malih firmi. Poznato je kako je planirano cijelo područje Hrvatske razminirati do 2019. godine pa je sada grčevita borba tko će na kraju pobrati kajmak', rekao je Kiš.

I pirotehničari kažu kako ljudski život ne može biti stvar tržišne utakmice. Iako su im osnovne plaće ostale iste, smanjenjem terenskog dodatka izgubili su oko stotinu kuna na dan. Pirotehničari ne prozivaju nikoga konkretno, nego smatraju da su krivi svi u lancu koji su dopustili da se to dogodi. Spominju i problem nedostatka tzv. izlazne strategije te pitaju što će biti s onima koji do 2019. godine, za manje od tri godine, ne budu imali uvjete za mirovinu. Kažu da su za nedostatak tog dokumenta, među ostalima, krivi svi premijeri do sada, a i novi će biti kriv ako se takav dokument uskoro ne prihvati.

Izaslanstvo prosvjednika i sindikalne čelnike primila je uprava HCR-a, a razgovarali su o mogućim rješenjima. Dogovorili su se kako će se razgovori nastaviti u srijedu, kada će u njima sudjelovati i ravnatelj HCR-a Dražen Jakopec

Na prosvjedu, koji je završio nakon pola sata i Samostalni sindikat za humanitarno razminiranje podupro je zahtjeve Novog sindikata.