denis pušilin

Proruski guverner: Borbe se vode na periferiji i u četvrtima koje je donedavno držao neprijatelj, Wagnerovci napreduju

25.01.2023 u 11:08

Bionic
Reading

Guverner okupirane ukrajinske regije Donjeck kojeg je postavila Rusija u srijedu tvrdi da paravojna skupina Wagner napreduje u gradu Bahmutu te da se borbe vode u četvrtima koje su ranije držali Ukrajinci

Reuters nije uspioneovisno potvrditi tvrdnju Denisa Pušilina o situaciji na bojnom polju.

„Jedinice, posebice Wagnerovea, napreduju u samom Artjomovsku“, prenosi ruska novinska agencija riječi guvernera, koristeći ruski naziv za taj grad.

"Borbe se već vode na periferiji i u četvrtima koje je donedavno držao neprijatelj", rekao je Pušilin.

Područje Bahmuta poprište je najžešćih borbi u 11 mjeseci dugom ratu, pa njegova sudbina ima veliku simboličnu važnost i za Kijev i za Moskvu, iako zapadni vojni analitičari ističu da taj grad, koji je prije imao oko 70 tisuća stanovnika, strateški nije značajan.

  • +15
Bahmut Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Rusija je ranije ovaj mjesec objavila osvajanje Soledara, smještenog sjeveroistočno od Bahmuta, te Kliščivke na jugu, u sklopu napretka skupine Wagner Jevgenija Prigožina.

Ruska novinska agencija RIA citirala je Pušilina koji tvrdi da je zauzimanje Soledara omogućilo blokiranje ukrajinskih opskrbnih lanaca i kontrolu nekih područja s kojih su ukrajinske snage pokretale osvetničke akcije.

  • +10
Wagnerovci patroliraju ulicama Soledara Izvor: Profimedia / Autor: - / Sputnik / Profimedia